Startsida - Nyheter

Fyra ensamkommande deporterades trots protester

Trots protester och manifestationer och uppmaningar från människorättsorganisationer och asylrättsrörelser lyfte det flygplan som chartrats för att deportera afghanska asylsökande på tisdagskvällen. Hur många som i slutändan var med på planet är oklart, men Vi står inte ut-rörelsen, som haft kontakt med förvarstagna, har kännedom om 17 personer, varav tio ensamkommande, som skulle ha varit med på planet.

Av de tio ensamkommande unga blev sex kvar i Sverige och två av dem har släppts ur förvaret. Fyra blev deporterade. Enligt uppgifter till Blankspot från polisen och Migrationsverket var det fem personer inte kom med, av de som skulle ha rest med planet. En ung afghan släpptes efter ingripande från FN:s flyktingkommissariat.

Att uppgifterna om antal varierar kan enligt Blankspot bero på att det också är oklart vilka som var bokade på planet. Blankspot rapporterar också att afghanska myndigheter inte accepterade en av de som var med på planet och att den personen nu är på väg tillbaka till Sverige, samt att två av de deporterade var dömda för grova brott.

Vi står inte ut-rörelsen skriver i en kommentar:

”Något är fundamentalt fel när så många ensamkommande unga inte kan deporteras. Ingen kan längre säga att det handlar om enstaka fall. Som vi tidigare rapporterat om är rättssäkerheten i asylprocessen för ensamkommande barn och unga åsidosatt på ett systematiskt sätt vilket synliggörs i antalet ensamkommande som inte blev utvisade igår. Mönstret kommer att upprepas eftersom ensamkommande kom som barn med skyddsbehov.”

Maria Ferm är Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och talesperson för migration, samt regeringens särskilda utredare som ska presentera en utredning om säkra och lagliga flyktvägar i december. I en tidigare intervju med Feministiskt perspektiv säger hon sig arbeta för att hitta en lösning när det gäller de ensamkommande som kom under 2015. De som väntat två år och avvisas för att de hunnit fylla arton på grund av de långa handläggningstiderna. Ett förslag om lagändring har avvisats av Socialdemokraterna, men Miljöpartiet har inte gett upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV