– Personligen kräver jag ytterligare av systerskap, nämligen att mina medsystrar även tar avstånd från andra maktstrukturer som trycker ner mig och andra systrar. Maktstrukturer som rasismen och klassförtryck, och inte minst de globala maktstrukturerna, säger Carmen Blanco Valer, folkhögskolelärare och feminist, en av åtta feminister i Christin Sandbergs reportage om globalt systerskap.
Vi kvinnor behöver varandra. Därför menar jag att systerskap är livsnödvändigt – ett globalt och inkluderande systerskap, inom vilket vi respekterar varandras olikheter och livsval och stöttar varandra förutsättningslöst genom livets alla faser. Vi bör stå upp för varandra, för våra rättigheter och stötta både dem som tar kampen i offentligheten och dem som tar den privat. Vi har alla våra skäl.
På många platser världen över går urfolkskvinnorna i främsta ledet i kampen mot storskalig utvinning av naturresurser, såsom guld- och olja, på bekostnad av liv. Morden på dem har ökat, under de senaste åren, visar flera internationella rapporter. Det är ett tecken på att dessa kvinnor representerar ett reellt hot mot de som sitter vid makten. Mot olje- och gasföretag, mot utvinningsindustrin generellt och mot andra mångmiljonindustrier som finns i toppen av det patriarkala systemet. Det innebär att en förändring är på gång. Därför behöver vi kvinnor varandra, kanske nu mer än någonsin. Men vad betyder systerskap egentligen i praktiken?
Tar avstånd från andra maktstrukturer
Alice Driver, fotojournalist och feminist i USA.
– Tidvattnet får alla båtar att lyfta. Jag känner kraften av den gemenskap av kvinnor som finns i mitt liv och som lyfter varandra. De har med elegans och vänlighet navigerat genom svårigheter och gett mig hopp och kärlek i dessa utmanande tider. Tider då kvinnors självbestämmande över sina kroppar ännu en gång ifrågasätts. Det säger Alice Driver, fotojournalist och feminist i USA.
– Den globala feministiska kampen är medkännande och oändligt mänsklig, så till den grad att även när författare, aktivister, journalister och andra kvinnor som finns i mitt liv är långt borta, så känner jag att jag håller dem nära.
Carmen Blanco Valer, folkhögskolelärare i Sverige med rötter i quechuafolket (Peru).
För Carmen Blanco Valer är systerskap både andligt och politiskt.
– För oss quechua är detta med systerskap inte så märkligt. I mitt urfolksspråk är ”ñaña”, som betyder syster, ett vanligt tilltal till andra kvinnor. På samma sätt kan jag tilltala alla män jag känner samhörighet med ”turay”, det vill säga bror. Dessutom är vi utifrån vår kosmovision även försystrade med alla väsen i vår planet då vi alla är barn till Pachamama, eller Moder jord. Vi är även systrar för att vi har andra gemensamma mödrar såsom vattnet, potatisen, majset – element och livsmedel som vi är beroende av för att leva och som försystrar oss. Det är när vi vill markera distans, eller påtvingad respekt, som vi använder de spanska benämningar ”fru”, ”fröken” etcetera.
– Utifrån ett politiskt feministiskt perspektiv utgår systerskap för mig från en medvetenhet om att vi förtrycks av den patriarkala maktordningen, och att vi arbetar tillsammans för att få bort den. På det sättet blir feministiskt systerskap ett politiskt ställningstagande som förpliktigar att systerligt kämpa mot patriarkatet, som trycker ner oss och begränsar oss, snarare än att hålla ihop för att vi har liknande könsidentitet eller liknande genitalier.
– Men personligen kräver jag ytterligare av systerskap, nämligen att mina medsystrar även tar avstånd från andra maktstrukturer som trycker ner mig och andra systrar. Maktstrukturer som rasismen och klassförtryck, och inte minst de globala maktstrukturerna, som formats av den gemensamma koloniala historien och som idag reproduceras i fortsatta skeva globala relationer och genom strukturell rasism.
– Systerskap förutsätter även att man är medveten om sin egen position inom de globala, nationella och lokala maktstrukturerna och därmed även är medveten om ens egna privilegier i förhållande till medsystrar, till exempel svarta och bruna medsystrar, medsystrar i det globala Syd och nyanlända medsystrar.
Feminismen kräver en mångfald av strategier
Njoki Ngumi, är en del av konstnärskollektivet Nest i Kenya.
– Systerskap för mig innebär bredare enheter, och djupare ärlighet. Bredare enheter i bemärkelsen att vi inte alltid behöver vara överens för att vara tillsammans. Våra feministiska teorier och praktiker finns i en mängd olika sammanhang, och vi måste anamma mer av mångfald och inkluderande i våra uttryck för helheten, i våra debatter och i kampen mot patriarkatet, säger Njoki Ngumi.
– Det har aldrig varit enbart en strategi som har vunnit något krig, och patriarkatet kommer inte att låta sig besegras så lätt. Så därför ska vi inte försöka vara samma soldat.
– Vi måste vara noga med att vår feminism fungerar för att radikalt omfatta människor som inte ser ut som oss, lever som vi, älskar som vi, tjänar som vi, tror som vi och tänker som vi. Detta kräver ansträngning och tid, samt att vi glömmer det vi har lärt för att lära nytt och utvecklas. Det är inte lätt, vilket är någon vi också måste erkänna.
– Djupare ärlighet innebär att vi måste ha en mer nyanserad förståelse för
och interaktion med våra egna individuella privilegier och förtryck. Vi måste vara
mer medvetna om när vi ska låta andra människor tala, när vi ska ockupera utrymme och när vi ska avstå. Vi måste vara mer öppna med hur vi lever feministiska liv i ett bestämt anti-feministiskt universum, och finns till i solidaritet med de minsta och de största ansträngningarna för att göra det.
– Vi måste inse att valet att identifiera oss har ett pris, och att vissa människor lever utan att identifiera sig, precis som andra identifierar sig utan att leva. Ibland kan ordet och etiketten betyda allt, och ibland ingenting alls.
– Globalt systerskap för mig handlar om att ha mer praktisk kärlek i arbetet med att
upprätthålla andra kvinnor, speciellt när det kostar på att göra det.
Att lära sig av varandra
Jacey Kan Man Ki är sociolog och arbetar på Hongkongs enda organisation som officiellt kallar sig feministisk.
– Systerskap för mig är synonymt med bästa vänner. Vi har en motsvarande term på kinesiska, som vi använder när vi pratar om betydelsefull vänskap kvinnor emellan, säger Jacey Kan Man Ki.
Casey Kwok Ka-chai, queeraktivist som arbetar med projektstöd till lokala kvinnoorganisationer i Hongkong, instämmer i det som Jacey säger och tillägger:
– För mig handlar det även om att dela med sig och lära av varandra. Genom att kalla varandra systrar skapas en känsla av samhörighet bland gräsrotsorganisationerna. Det är också viktigt att alltid tänka på de migrantkvinnor som finns ibland oss. De är oftast de mest utsatta och därför i störst behov av en systerlig gemenskap.
Svar på kolonialismens brutalitet
Karin Ericsson är människorättsaktivist i Sverige.
– Kraften som finns i ett globalt systerskap som skapats genom ett gemensamt sökande, en sammanflätad kamp, fyllde mig explosionsartat dagen då den fruktansvärda nyheten om mordet på den honduranska urfolksaktivisten Berta Cáceres nådde mig.
– Många aktivister världen över identifierar sig och känner samhörighet med den kamp hon förde. Detta blev tydligt då mordet uppmärksammades och fördömdes med kraft världen över. I Sverige höll vi en manifestation utanför riksdagen i Stockholm.
– Cáceres arbete var en kamp mot många förtryckande strukturer. Det faktum att hon var kvinna gjorde att jag kände mig ännu mer kallad att gå ut och ansluta mig till kampen för att rättvisa skipas och att hennes familj och organisationen hon ledde får upprättelse. Det som jag har delat med andra systrar i Latinamerika har gjort det tydligt för mig att det finns en sammankallande kraft mellan oss kvinnor som söker förändra våra egna och andras liv och skapa den där andra världen som måste vara möjlig.
– Det globala systerskapet är dock inte självklart. Långt därifrån. Vi behöver kunna se och lyssna på varandra dels med känslighet och öppenhet och dels med ett självrannsakande perspektiv på oss själva utifrån den maktposition vi har. Om vi lyckas med det, och det kan handla om några minuter av klarhet, så skapas en förtrolighet, en ödmjukhet och en transformerande kraft. Vi välkomnas då in i en gemenskap som kvinna. Och bara då kan ett möte bli riktigt starkt.
Sarri Vuorisalo Tiitinen, är tillträdande direktör för Finlandsinstitutet i Madrid.
– Systerskap för mig är att dela stunder och livet tillsammans med kvinnor från olika länder. Att se att det sett du uppfostrar dina barn på inte skiljer sig beroende på bakgrund, om vi delar samma värderingar. Globalt systerskap kan inte tas för givet utan måste uppmuntras, säger Sarri Vuorisalo Tiitinen.
– Det här säger jag mot bakgrund av att jag under livet upptäckt att livet inte skiljer sig särskilt mycket åt på olika platser i världen. Livsvillkoren varierar mycket, men som trebarnsmor så är livet som kvinna mycket relaterat till livet som mamma och rutinerna som ett familjeliv kräver liknar varandra i exempelvis Spanien, Mexiko och Finland. Jag har sett min dotter bli vän med barn från andra länder, utan att ha ett gemensamt språk. Och när jag under året arbetat som volontär med flyktingar har jag tänkt på att de unga pojkar jag har träffat är barn till någon kvinna i en annan del av världen, och på hur många av dem säkert inte är så olika mina egna pojkar.
Jannie Staffansson är samisk aktivist i svenska Sápmi.
– Världen över är det i majoritet kvinnor som tar kampen för rättvisa och fred. Det är ofta kvinnor som leder och som är villiga att löpa hela vägen ut, fast det kan ha förfärliga konsekvenser. Detta har jag ofta funderat och reflekterat över.
– Systerskap är viktigt för den globala och lokala rörelsen. Nästan alla världens kulturer och stater är uppbyggda på patriarkatet. Kvinnor som höjer rösten eller får för mycket makt försöks alltför ofta tystas. Detta med olika medel, och även från andra kvinnor (!)– de kvinnor som blivit uppfostrade att hon ska vara tyst och göra som hon blir tillsagd – ingen vill ha en kvinna som går sin egen väg eller som tycker för mycket. En kvinna ska inte ha för många ideér. Detta mönster kan man se i olika sammanhang, familjer, byar, städer, arbeten och i många andra forum. Det finns överallt. Vi måste belysa, utbilda, och ombilda mångas nedvärderande syn på kvinnan.
– Systerskap är viktigt för mig. Det svider extra när en kvinna försöker tysta mig på olika vis. Kvinnor världen över vet hur det är att växa upp och leva under patriarkatet. Vi har alla erfarenheter som är liknande och kan därför relatera till varandras kamper och på så sätt knyta band.
– Därför är systerskap så viktigt. Att vi stöttar varandras kamper, att vi uttalat står bakom de som vågar bryta normer och tystnad. De som tar slagen måste stöttas upp. Det betyder inte att alla kvinnor måste ta samma kamp eller ens ta en kamp, om de inte vill. Men alla bör stötta de kvinnor som väljer att ta kampen.