Startsida - Nyheter

Ungdomsarbetslösheten halverad sedan 2012

”Ungdomsarbetslösheten minskar och är nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008”, skriver Arbetsförmedlingen i sin senaste rapport i december.

Läget på arbetsmarknaden är fortsatt starkt, meddelade Arbetsförmedlingen redan i oktober i sin rapport. Statistiska centralbyråns (SCB) officiella statistik tyder på att arbetslösheten fortsätter minska.

Bland inrikesfödda är arbetslösheten knappt fem procent, bland utrikesfödda är den drygt 15 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

Myndighetens rapport i december visar att 55 000 ungdomar mellan 18 och 24 år är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket är nästan en halvering sedan 2012, då det var 101 000 inskrivna i samma kategori.

För de flesta ungdomar tenderar övergången till arbete eller studier att gå förhållandevis smidigt, enligt rapporten.

Det finns grupper av unga som fortfarande har det svårare på arbetsmarknaden. Det gäller framförallt unga som saknar en fullständig gymnasieutbildning, har en nedsatt arbetsförmåga eller är födda utanför Europa, uppger myndigheten i sin senaste rapport.

– Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV