Prenumerera

Logga in

Hård kritik i protest mot regeringens LSS-politik

– När att andas, äta och förflytta sig inte längre räknas som grundläggande behov, då slås hela livet sönder.
Det konstaterade Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) som manifesterade för rätten till personlig assistans på Gustav Adolfs torg i Göteborg på lördagen.

Kritiken mot Socialdemokraterna var stundtals hård och uppmaningarna många till S-kongressen som inleddes i Göteborg på lördagen.

– Vi är här för att demonstrera mot regeringens politik, sade Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU). Hanna Lorentzon som var på plats med dottern Filippa Lundstedt höll med:

– Egentligen är jag socialdemokrat, men jag känner mig inte hemma längre, gör om – gör rätt.

Manifestationen började med några ord om fredagens attack i Stockholm och Stefan Löfvens uttalande ”Tillsammans tar vi hand om Sverige”.

– Det vill vi också, det är därför vi är här i dag, för att uppmärksamma de barn som nu i rasande fart förlorar sin personliga assistans, eller får avslag på ansökan, sade Maria Persdotter som även kommenterade namnet på Socialdemokraternas kongress ”Trygghet i en ny tid”:

– Trygghet för vem? Inte för barn och unga med funktionsnedsättningar i alla fall.

Utrymme för reformer

Maria Persdotter uppmanade sedan Löfvén att lyssna på sina partivänner, framför allt på de som skrivit de 66 motioner om LSS som har lämnats in till kongressen.

– När att andas, äta och förflytta sig inte längre räknas som grundläggande behov, då slås hela livet sönder.

Neddragningarna leder till att barn förlorar möjligheten att leva sina liv som andra, det som de enligt lag har rätt till menade Persdotter.

– Ungas vuxenblivande kommer av sig och deras framtid krymper, samtidigt som Löfvén säger att det finns reformutrymme.

Maria Persdotter konstaterade även att förda politik inte har folkets stöd och hänvisade till en ny undersökning där majoriteten tycker att funktionshindrade barn ska få all tänkbar hjälp oavsett kostnad.

– Socialdemokraterna bör ta fram sin moraliska kompass, och ta ut en ny färdriktning.

Maria Persdotter. Foto: RBU

Går bakåt i tiden

Även Bengt Westerberg, som var socialminister när LSS-reformen genomfördes på 1990-talet var kritisk till regeringens hantering av frågan. I synnerhet till att den utredning som regeringen tillsatt har som grundidé att kostnaderna ska minska.

– Jag förstår att regeringen vill se varför kostnaderna ökat, alternativt är desamma, men slutsatserna kan inte komma före fakta och analys.

Personlig assistans ska enligt regeringen ersättas med ”mer träffsäkra insatser” som dessutom ska vara billigare. I praktiken har det inneburit hemtjänst, gruppboende eller anhöriga.

– Det är att gå bakåt i tiden, sade Bengt Westerberg, och jag har inte träffat någon som tyckt att det varit mer träffsäkert.

Dessutom varnade han för att regeringen ville flytta delar av bestämmandet från brukarna till myndigheter.

– Jag vill uppmana kongressen att slå vakt om LSS och fortsätta låta brukarna bestämma vad som är träffsäkert.

Feministisk fråga

Hanna Lorentzon håller med Bengt Westerberg om att samhället går bakåt i tiden utan personlig assistans.

– Det förutsätter ju att någon ska vara hemma med barnen, fler borde se på det ur ett feministiskt perspektiv också, inte bara ur ett handikappolitiskt.

För Hanna Lorentzon var det självklart att som medlem i RBU delta i manifestationen, även om hon personligen inte är drabbad av nedskärningarna, än. Dotterns ärende prövas om ett halvår.

– Men det handlar ju om möjligheten till självbestämmande, att vara likvärdig, det var ju intentionen med reformen från början. Nu slår ju läkare larm, barn blir kvar på sjukhus, då har vi ju institutionsvård igen.

Omkring 200 personer deltog och ett fång ballonger med texten Assistans är frihet – Rädda LSS släpptes upp. Foto: Eva Lindholm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV