Startsida - Nyheter

Hbtq-fientlighet i USA och Egypten

Donald Trump ska tala vid den årliga konferensen för hbtq-motståndare i Washington som anordnas av mäktiga högerkristna lobbygruppen Family research council. Gruppen arbetar för att förbjuda samkönade äktenskap och rätten till abort. Trump är den första sittande USA president som talar på en sådan konferens med klara värdekonservativa krav. Den årliga konferensen drar till sig högerextremister, vit makt-rörelser och högerreligiösa, enligt Independent.

Samtidigt fortsätter häxjakten på hbtq-personer i USA-allierade Egypten, trots MR-organisationers protester, bland dem Amnesty International.

En särskild domstol som sysslar med ”förbjudna förseelser” i Egypten dömde i lördags fyra homosexuella till tre års fängelse, rapporterar Egypt Independent. De dömda anklagades för att ha begått handlingar som ”strider mot allmän moral” och detta i en lägenhet i Hadayeq al-Ahram. Myndigheterna hade konfiskerat ”afrodisiakum och sexleksaker”, rapporterade egyptiska medier.

Domen föll efter den uppmärksammade häxjakten mot de som höll upp regnbågsflaggor under en konsert med libanesiska rockbandet Mashrou’ Leila. Den berömda rockbandet, enormt populärt blad unga i mellanöstern, gav en konsert i Kairo med 35 000 besökare den 22 september. Bilder av personer med regnbågsflaggor bland åhörarna spreds i sociala medier av grupper som hatar rockbandet och vill förbjuda dess konserter i Egypten. Dagen efter greps sju personer för att de viftat med regnbågsflaggan under konserten.

Homosexualitet är inte olagligt i Egypten, konstaterar Egypt Independent. Men sedan slutet av 1990, använder polisen två gamla lagar – en från 1950 mot prostitution och en från 1961 mot ”utsvävningar” – för att gripa hbtq-personer. Den mest uppmärksammade aktionen var en raid i Kairo 2001 mot en gay-vänlig klubb på en båt på Nilen, där 52 män greps.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV