Startsida - Nyheter

Hockeyprofil gick till rasistiskt angrepp i krogbråk

Hockeyspelaren Magnus Nygren, lagkapten för Färjestad använde ett kraftigt rasistiskt tillmäle utanför en krog i Karlstad i lördags. Han ska också ha slagit en vän till personen han utsatte för det rasistiska angreppet. Nu kommer Svenska hockeyförbundet att utreda händelsen.

– Det är djupt beklagligt för hockeyn, säger förbundets ordförande Anders Larsson till Expressen och fortsätter:

– Vi är oerhört tydliga kring sånt här. Vi pratar ofta om folkets landslag och vi vill se en hockey som är till för alla och där alla kan känna sig välkomna.

Även Tre kronor kommer att diskutera frågan med Nygren. Landslagschef Olof Östblom säger till Expressen:

– Ett rasistiskt uttalande är inte okej. Vi behöver ha en kontakt med Magnus, med Färjestad och prata ihop oss med dem. Vi behöver ge det någon dags distans innan man tar det vidare. Det är så klart en jobbig situation för Magnus också.

– Om man är ishockeyspelare i dag är man en förebild och inte bara när man utövar sin idrott.

Det var Värmlands folkblad som först skrev om händelsen, då var Nygren anonymiserad. Till tidningen säger mannen som utsattes för hockeyspelarens rasistiska angrepp att någon hade kritiserats Färjestads sportsliga insats i slutspelet, som man dagen innan förlorat, varpå han skrek det afrofobiska tillmälet:

– Jag är inte en bråkig person, jag slåss aldrig, men jag tycker det är så dåligt gjort att säga så till mig. Han ska vara en förebild och jag tycker inte det här ska gå under radarn.

Därefter uppstod ett mindre bråk, personer ställde sig emellan och särade på dem, och efter bråket stannade lagkamrater till Nygren kvar och bad om ursäkt:

– De var jättetrevliga och vuxet gjort av dem.

I ett officiellt uttalande på Färjestads hemsida ber Nygren om ursäkt.

– Kvällen avslutades på ett väldigt tråkigt sätt. Det var en dispyt och jag klarar inte att välja ord. Jag slänger ur mig något fruktansvärt beklagligt som alla kan se. Alla kan förstå att jag är djupt ångerfull. Jag vill passa på att be alla om ursäkt som har tagit illa vid sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV