Startsida - Nyheter

Hon vill se jämställd sponsring i statliga bolag

Eva-Lena Jansson har lämnat in en motion om jämställd sponsring för statliga bolag. I dagsläget ska ett bolag med statligt ägande ”agera föredömligt” bland annat inom området jämställdhet och ska vara ”föredömen i jämställdhetsarbetet och ska arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor i hela sin verksamhet.”, skriver hon i sin motion.

Olika statliga bolag har olika typer av sponsoravtal med olika specialidrottsförbund. Svenska spel och Postnord sponsrar båda fotbollslandslagen medan SJ alltså endast sponsrar herrlandslaget.

– SJ ger bara stöd till herrlandslaget och de motiverar inte det trots att vi har en ägarpolicy om jämställdhet. Kommersiell verksamhet bestämmer styrelsen själv kring men på statliga bolag måste vi ställa högre krav. Det är orimligt att man bara ger stöd till männen eller ger mer stöd till männen, säger hon.

Eva-Lena Jansson pekar på att sponsorstödet visserligen endast utgör en liten del av ett statligt bolags verksamhet men att det är viktigt att ta jämställdhetsarbetet vidare till att inkludera även sponsorstöd, inte minst med tanke på det faktum att kvinnor som idrottar ofta inte kan leva på sin idrott ens på elitnivå utan ofta tvingas jobba på deltid vid sidan av. Hon menar att jämställdhetsmål inte ska begränsas till att titta på könsfördelningen i ett statligt bolags styrelse utan att jämställdhetsarbetet ska omfatta hela verksamheten:

– Vi är väldigt tydliga när det gäller myndigheter, vi måste vara tydliga även när det gäller bolag.


Du skriver i motionen att regeringen bestämt att statliga bolag ska vara och agera föredömligt bland annat vad gäller jämställdhet och jämställdhetsarbetet. Vad innebär det?

– Regeringen gör en årsredovisning, oftast redovisas det i form av miljötänk och könsfördelning i styrelsen men inte på ledningsnivå, pengar eller anställda. Nu tar jag det här med idrotten eftersom det sätter en norm. Om man tar SJ, varför ger det goodwill att sponsra bara herrfotboll?


Är skrivningen för oklar?

– Jag tror att man har tittat på vad som har varit viktigt tidigare, vilka sitter i ledningsgruppen – inom politiken har vi sagt att det varit viktigt att vara varannan damernas, det har varit viktigt att få kvinnor på ledande positioner men i det här fallet har det inte fått den önskade effekten vad gäller sponsringen.

Bakgrunden till att Eva-Lena Jansson lägger fram motionen är att hon tidigare pratat med Annika Grälls från Svenska fotbollförbundets styrelse om just statliga bolags sponsorstöd till idrotten. De är båda från Örebro, och Eva-Lena Jansson har tidigare kritiserat lokaltidningen Nerikes allehandas sportbevakning för att ge damidrott mindre utrymme än herridrotten: ”det känns märkligt att utrymmet för idrottsutövande män tar så stor plats och att vissa sporter oavsett nivå får mer utrymme än andra sporter som befinner sig på elitnivå.”, skrev hon i ett inlägg i tidningen förra året.

Eva-Lena Jansson menar att de olika bitarna hänger ihop: Mindre bevakning i medier leder till mindre sponsorpengar, och tvärtom, med mindre sponsorpengar får idrott eller idrottsevenemang med kvinnor svårare att finansieras, och uppmärksammas mindre i medier. En ond cirkel som också bidrar till att de ekonomiska villkoren för kvinnors idrottande fortsätter att vara dåliga. När vi hörs på telefon har det danska fotbollsförbundet just ställt in en VM-kvalmatch mot Sverige på grund av konflikten med det danska landslaget och deras krav på skälig ersättning och kollektivavtal. Eva-Lena Jansson tror att landslagets kamp kommer att få betydelse:

– Jag tror att en del kommer att kritisera kortsiktigt, men långsiktigt kommer man säga att de tog fajten. Det kommer att ge ringar på vattnet så småningom, de kommer att få rätt, säger hon och pekar på att det danska landslaget spelade hem ett EM-silver i somras:

– De hade en fantastisk bra turnering i EM, det är mycket fotboll för pengarna. Det är inte alltid det är det.

– Det är det jag försöker beskriva, att det är orimligt med olika ersättningar beroende på om det handlar om kvinnor eller män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV