Startsida - Nyheter

Hot mot journalister leder till självcensur

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet larmar om systematiska trakasserier och hot mot journalister som en attack på det fria ordet.

– Det som är illavarslande ur vårt arbetsmiljöperspektiv är att vi får indikationer på att somliga väljer bort vissa bevakningsområden. Vi får också signaler om att trakasserier leder till självcensur. Skulle det innebära att andra styr vad vi bevakar, är det illavarslande, säger Nordling till SVT Kultur.

Tidigare skrev Jonas Nordling i en debattartikel i DT att staten inte klarar att skydda journalister och andra som hotas och hatas på internet.

– Även om hatarna är få så är de intensiva. Fyra av tio journalister har någon gång utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier i sin yrkesutövning, enligt Journalistförbundets undersökningar.

Många hot mot journalister polisanmäls heller inte enligt Journalistförbundet.

– En individ ska alltid stå för sina handlingar. Man kan få sprida en åsikt anonymt, men att trakassera ingår inte i våra rättigheter. Samhället måste reagera när man ser att några systematiskt försöker att attackera journalister, säger Nordling till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV