Startsida - Nyheter

Skånepolisens romregister olagligt – hovrätten bekräftar

På fredagen meddelade hovrätten sin dom, som fastställer det tingsrätten kom fram till i juni förra året: den svenska staten har genom Skånepolisens register över romer gjort sig skyldig till etnisk diskriminering enligt polisdatalagen. Justitiekanslern (JK), som företräder staten, överklagade tingsrättens dom. Domen innebär att ett skadestånd om 30 000 kronor vardera ska betalas till de elva individer som målet gäller och som företräds av Civil Rights Defenders.

– Det här är en historisk och väldigt viktig dom, för våra klienter, för de över 4 700 personerna i registret, för alla romer och för samhället i stort. Hovrätten har förstått och tydliggjort problematiken; nu är det polisens och andra myndigheters ansvar att aktivt arbeta för att diskriminering och etnisk profilering av romer och andra etniska minoriteter inte förekommer i verksamheten, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, i ett pressmeddelande.

– Med hovrättens dom, som kommer till samma slutsatser, hoppas våra klienter kunna lämna det här bakom sig. De har påverkats väldigt negativt av att staten valde att överklaga tingsrättens dom. Nu behöver vi komma vidare och blicka framåt, säger Stauffer.

Om domen inte överklagas till högsta domstolen vinner den laga kraft om tre veckor. Fred Taikon är en av dem som fanns med i polisens register, och på plats när Civil rights defenders tog emot beskedet:

– Jag sa just till fotografen att jag ska försöka hålla inne med tårarna, men det är glädjetårar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV