Startsida - Nyheter

Hundratals palestinier i hungerstrejk i israeliska fängelser

Hundratals fängslade palestinier i israeliska fängelser gick ut i hungerstrejk under påskhelgen och fler förväntas att ansluta, rapporterar tidningen The Guardian.

Protesten genomförs över organisationsgränser, och det är bland annat fängslade från Fatah, Hamas och Islamic Jihad som deltar. Strejken väntas bli en av de största politiska aktionerna mot den israeliska ockupationen de senaste åren, inte minst eftersom det i år är femtio år sedan sexdagarskriget 1967.

De som hungerstrejkar har fått mycket stöd och uppbackning, både internationell och hemma, bland annat av den palestinska premiärministern Rami Hamdallah. De hungerstrejkande kräver rätt att få besök av sina familjer och möjlighet att prata i telefon. Senast i förra veckan presenterade Amnesty i en rapport att många, trots rättigheter på pappret, i praktiken hindras att träffa sina anhöriga, i förekommande fall under flera år.

Trots det menar den israeliska säkerhetsministern Gilad Erdan att strejken enbart är politiskt motiverad och därmed ställer resonliga krav om fängelsevillkoren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV