Startsida - Nyheter

Hyresgästföreningen vill ha högre hyror

”Låt attraktiva lägenheter i Stockholm få högre hyror”. Det skriver företrädare för Hyresgästföreningen och Stockholms tre kommunägda bostadsbolag i Dagens nyheter den 19 februari. De kräver att hyrorna i Stockholm ska värderas utifrån läge och status istället för produktionskostnader. Argumentet är att det ska vara skillnad på pris beroende på hur man bor. Dessutom hävdar skribenterna att det är modernt, och påminner om system i andra länder i Europa. I praktiken kommer det innebära högre hyror.

Många blev chockade över att Hyresgästföreningen kräver högre hyror. En som svarat på debattinlägget är Eric Rosén, chefredaktör för nättidningen Politism.

”I ett läge där ojämlikheten redan ökar och där andelen med låg ekonomisk standard fördubblats sedan 1995 är knappast högre boendekostnader någon väg ur bostadskrisen. I ett läge där städerna blir allt mer segregerade är hyreshöjningar och marknadshyror ett bombsäkert sätt att öka segregationen och uppdelningen ytterligare”, skriver han i en debattartikel.

”Men visst, växande klasskillnader, ökad segregation och gynnsammare regler för den som redan har mycket pengar är väl själva definitionen av modernt i vår tid”, fortsätter han.

Själva hävdar artikelskribenterna att rubriken är felaktigt satt, och att förslaget är till för att skapa brukshyror, på riktigt. Samtidigt så rasar en debatt inom Hyresgästföreningen på sociala medier. En av de som har kommenterat är Johan Johansson, ordförande i lokala hyresgästföreningen Linjalen på Södermalm:

”Är det fler än jag som ställer sig frågan vad i helvete Hyresgästföreningen håller på med, och om det här agerandet överhuvudtaget är förankrat bland de medlemmar som betalar föreningens förehavanden – och i sådana fall på vilket sätt? Här hjälper man fullt medvetet till att öka segregationen i Stockholm. Vems agenda driver HGF egentligen? Vad ska jag svara de medlemmar som på nästa bomöte ställer mig frågan varför de ska fortsätta betala medlemsavgift?”, skriver han på sin Facebook.

Under hösten förra året riktades en liknande kritik mot hyresgästföreningen i Malmö, efter att de uttalat sig positivt om utförsäljningar av lägenheter i Rosengård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV