I mars 2017 beslutade regeringen att bilda en ny myndighet: Delegationen mot segregation. Myndigheten ska i samverkan med kommuner, landsting, regioner, myndigheter, forskare, näringsliv och organisationer i det civila samhället verka för genomförandet av reformprogrammet genom ett långsiktigt utvecklingsarbete. Fokus ligger på socialt utsatta områden och strukturella segregationsmekanismer.
På torsdagen presenterade regeringen sina planer för myndigheten som placeras på Södertörns högskola i Stockholm. Delegationen startar sin verksamhet 1 januari 2018 och Inger Ashing har utsetts till direktör för myndigheten.
Ashing arbetar i dag som Nationell samordnare för unga som varken arbetar eller studerar. Innan dess har Ashing arbetat som chef och ställföreträdande generaldirektör vid dåvarande Ungdomsstyrelsen, som vd för Global child forum och ordförande i Rädda barnen.
– Segregation är en av våra största samhällsutmaningar och det finns inga enkla lösningar för att bryta segregationen och minska klyftorna. För att åstadkomma förändring krävs långsiktiga lösningar och bättre samverkan och samordning. Delegationen mot segregation kommer att vara en central aktör för att åstadkomma detta och jag ser fram emot att ta mig an uppdraget som direktör för myndigheten, säger Inger Ashing i ett pressmeddelande.
Delegationen mot segregation ska bland annat:
-
främja ökad samverkan mellan olika aktörer (myndigheter, landsting, kommuner, civilsamhällets organisationer, näringsliv och forskare samt andra relevanta aktörer)
-
bidra till kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan relevanta aktörer och stödja dem i att bedriva ett strategiskt och kunskapsbaserat arbete som följs upp och utvärderas
-
följa forskning och bidra till kunskapsutveckling i frågor som rör segregation
-
bistå regeringen med analyser och utredningar och uppföljningar av frågor som rör segregation fördela statsbidrag