Prenumerera

Logga in

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs från 7,5 till 8 prisbasbelopp från och med den första juli 2018. Det innebär en ekonomisk förstärkning för människor som drabbas av ohälsa, meddelar regeringen. Förslaget ingår i reformer för ökad trygghet och välfärd – budgetpropositionen 2018.

– Det här var ett av våra viktigaste vallöften som vi nu kan gå i mål med, det känns väldigt bra. Att drabbas av sjukdom och inte kunna jobba och försörja sig och sin familj är en stor törn i livet. Då ska du känna en ekonomisk trygghet så att du kan fokusera på att bli frisk och komma tillbaka till jobbet, säger Annika Strandhäll, socialminister.

Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och innebär stärkt förtroende för sjukförsäkringen, enligt Vänsterpartiet. Taket i sjukförsäkringen sänktes 2007 av högerregeringen till sju och ett halvt prisbasbelopp. Inkomstbortfallsprincipen i försäkringen har också försvagats på grund av att de reala inkomsterna har ökat samtidigt som taket för sjukpenningrundande inkomst har varit oförändrat.

– Det är viktigt att människor kan känna ekonomisk trygghet vid sjukdom och inkomstrelaterade försäkringssystem är en viktig del av den svenska modellen. Därför är det också viktigt att taket i sjukförsäkringen höjs. Det finns en tydlig ideologisk skiljelinje i frågan om inkomstrelaterade försäkringar mellan vänster och höger. Genom den här reformen understryker vi vikten av gemensamma lösningar som är bra för alla, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

De förmåner som omfattas av höjningen är sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning, och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön. Sett till en månadslön höjs taket med 1 896 kronor; från 28 438 kronor till 30 333 kronor.

Både Vänsterpartiet och regeringen betonar förslagets betydelse för kvinnor:

– Förslaget är också viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv då kvinnor är sjukfrånvarande i högre utsträckning än män och det är därmed fler kvinnor som får höjd ersättning. Förslaget innebär ökad ekonomisk trygghet för 160 000 kvinnor och 115 000 män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV