Startsida - Nyheter

Iranska feminister minns Kate Millett

Kate Millett, en feministisk ikon född september 1934 i Minnesota i USA, dog vid 82 års ålder den 6 september 2017 i Paris.

Radikalfeministen Kate Millett påverkade feministiska rörelsen och utvecklade feministiska teorier med sin berömda bok Sexual Politics. Millett, hennes Sexual Politics som kom ut 1970 och teorin ”the personal is political”, vilket förtydligade könsmaktordningen, initierade den andra vågen av kvinnorörelsen i USA och så småningom i Europa.

Milletts andra mest kända verk är Flying (1974) och Sita (1976) som handlar om hennes förhållande med en äldre kvinna.

Kate Millett är ett känt och respekterat namn även för iranska kvinnorörelsen. Det var hon som tillsammans med 18 andra feminister från olika delar av världen, flög till Teheran under senare fasen av revolutionen 1979. Gruppen deltog på den första fria 8 mars demonstrationen och dokumenterade omfattande protesterna mot den nya regimens reaktionära kvinnopolitik. Gruppresan till Teheran organiserades av den franska MLF, Mouvement de Libération des femmes, med Simone De Bouar i spetsen. Resultatet blev en film tillsammans med Milletts partner fotografen Sophie Keir, som gestaltar viktiga fragment av iranska kvinnors kamp bland annat mot den nya lagen om obligatoriska hijab som infördes. Filmen är bland de få kvarvarande bevis av det enorma motståndet som iranska kvinnor organiserade för jämställdhet under 1979-80. Gruppen hann under sin korta vistelse initiera internationella kontakter med kvinnorättsaktivister i Iran innan de grepps och deporterades ur Iran. I boken Going to Iran (1981) skildrar Millett resan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV