Nyheter

Irland: Tiotusentals manifesterade för rätt till abort

Den årliga demonstrationen March for choice som kräver en förändring av Irlands hårda abortlagstiftning samlade enligt arrangörerna upp till 30 000 deltagare i Dublin i lördags. Aborträttsförespråkare kräver att Irlands grundlags åttonde tillägg tas bort. Det åttonde tillägget jämställer det ofödda fostrets liv med kvinnan som bär det, vilket har inneburit att vårdpersonal vid tillfällen har vägrat utföra abort även i fall då kvinnans liv varit i fara. Angela Coraccio från Abortion rights campaign sade i sitt tal att det åttonde tillägget är ett ”tortyrverktyg”, rapporterar The Irish times.

Även den nordirländska medborgarrättsaktivisten Bernadette Devlin McAliskey talade i lördags:

– Det är svårt att förstå att vi fortfarande är här för att kräva något som vi krävde för nästan 50 år sedan. Vi förväntar oss, och kräver och är berättigade till att ha samma kroppsliga integritet som alla andra människor på den här planeten har, sade hon.

Vid flera tillfällen har FN:s organ för mänskliga rättigheter kritiserat den irländska abortlagen och kallat den ”grym, inhuman och förödmjukande”. I dagsläget är maxstraffet för en kvinna som genomgår abort 14 års fängelse, men det är tillåtet att resa till England för att få abort där. Det åttonde tillägget kom till efter en folkomröstning 1983. Nyligen meddelade den irländska regeringen att en folkomröstning om abort och det åttonde tillägget kommer att hållas i maj eller juni nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV