Prenumerera

Logga in

Prata med unga om sex

”Det är föreställningen om att män ska vara den frustande kåta mannen som kan ha sex när som helst och hur länge som helst, som gör att alltfler unga friska män tar potensmedel”, skriver Rossana Dinamarca i en reflektion över normer, sexualundervisning och en porrkonsumtion som går allt längre ner i åldrarna.

Jag växte upp i ett oreligiöst hem, men det katolska arvet svävade ändå över vissa saker. Sex var en sådan sak. Det var inget som pratades om hemma, det var inte förbjudet, men heller inget som det talades om. I skolan var sexualundervisningen väldigt teknisk genom Pogo Pedagogs diabilder; Så här blir ett barn till. På högstadiet stod vår biologilärare bakom katedern och visade på ett provrör hur en kondom skulle träs på.

Föreställningarna om sex skapades genom porrtidningarna som vi hittade i skogsgläntan där vi bodde. Där stod vi och tittade på tjejerna och deras gapande munnar och särade ben, tydligt redo att ta emot. Och så männen – de var oftast flera på en kvinna.

I riksdagen har jag drivit att sex- och samlevnadsundervisningen måste integreras i fler ämnen, men jag har också lyft vikten av att lärare som undervisar i ämnet faktiskt måste ha kunskap i ämnet, vilket det är långt ifrån alla som har. Som mamma har jag lovat mig att göra slut med det katolska arvet, även om det är lättare sagt än gjort.

Samtalen om hur barn blir till har inte varit svåra. Eftersom jag också varit engagerad för samtyckesreglering och burit mitt Fatta-halsband vid flera tillfällen så har vi naturligt pratat om vikten av att det är bara en själv som bestämmer över sin kropp, att ingen får göra något mot en som en inte vill, och vikten av att lyssna när någon säger nej.

Att prata om porr och sex är däremot betydligt knepigare och kanske hade jag hoppats på att få vänta med det något år till. Men så en kväll när jag sitter med mitt snart tonåriga barn och kollar på Aktuellt så kommer nyheten om att porrkonsumtionen går allt längre ner i åldrarna. Medelåldern då barn börjar söka aktivt efter porr är 12 år för pojkar och 13 för flickor, samtidigt visar det sig att flera av 16-åringarna i den presenterade studien aldrig pratat med någon vuxen om detta. Det ”katolska arvet” verkar alltså inte bara vila över mig.

Nu i veckan lyssnade jag på Viagramannen i P3 Nyheter om unga friska män som tar potenshöjande medel, inte för att de har medicinska problem, utan för att de är rädda för att inte kunna prestera som de förväntas.

Andelen killar mellan 15 och 24 år som hämtat ut potensmedel på recept har ökat med 89 procent under de senaste tio åren. Även om inte P3 Nyheter gör den kopplingen så är det svårt att inte se den. Kopplingen till de skeva bilderna av män, kvinnor och sex som reproduceras av porrindustrin. Och nej jag moraliserar inte över sex. Gör vad ni vill, det viktigaste är att ha kul och att försäkra sig om de inblandades samtycke, i övrigt fantisera och testa så mycket ni vill. Det är dock inte budskapet i porren generellt.

Det är föreställningen om att män ska vara den frustande kåta mannen som kan ha sex när som helst och hur länge som helst, som gör att alltfler unga friska män tar potensmedel. Nästan en av tio killar mellan 18 och 35 år har använt potensmedel, enligt P3-granskningen. Killarna beskriver att de vill försäkra sig om att kunna få erektion trots att de druckit alkohol eller vill ha en quick fix mot erektionsproblem på grund av nervositet i en ny relation – istället för att prata.

Det här visar på hur även män är förlorare på de rådande patriarkala strukturerna. Det är helt orimligt att unga upplever att de inte har någon som de på allvar kan diskutera om sex, förväntningar och könsroller med. Vad återstår då i form av vägledning? Jo, hårdporr bara några klick bort på telefonen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV