Startsida - Nyheter

Journalisten Gauri Lankesh sköts ihjäl i Indien

Gauri Lankesh hade arbetat för flera av landets stora tidningar och under de senare åren varit redaktör för oberoende Lankesh Patrike, en kannada-språkig lokaltidning, känd för sin kritiska hållning mot hindunationalism och kastsystem. Indiens pressklubb beskriver Gauri Lankesh som: ”En orädd och oberoende journalist som alltid stod upp för rättvisa”.

Hindustan times skriver att redaktioner på landets stora tidningar fördömer mordet och hyllar den mördade Gauri Lankesh för hennes journalistiska insatser.

En vän berättar i The Wire att hon för någon vecka sedan skrev och uppmanade Gauri Lankesh att vara försiktig med det hon skriver i sociala medier, att tiderna är farliga. Lankesh svarade: ”Än är vi inte så döda. Det är mänskligt att uttrycka sig och reagera”.

Indian women’s press corps, skriver i ett uttalande att Gauri Lankesh var en konsekvent kritiker av konservativa värderingar. Att tysta en sådan journalist innebär fara för den indiska demokratin, menar organisationen för kvinnor inom journalistiken, och kräver att regeringen ser till att hennes mördare ställs inför rätta och avslöjar de krafter som ligger bakom mordet.

Enligt Committee to protect journalists (CPJ) har 27 journalister i Indien mördats sedan 1992 utan rättsliga påföljder.

NDTV rapporterade från Gauri Lankeshs begravning och protesterna som ägde rum i samband med den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV