Prenumerera

Logga in

Regeringen överväger att inte underteckna kärnvapenförbud

Ett intensivt lobbyarbete har inletts för att hindra den historiska FN-konvention om avveckling av alla kärnvapen, som undertecknades i somras, från att få genomslag. USA:s försvarsminister uppmanar i ett brev Sverige och flera andra länder att inte ratificera konventionen när den nu öppnas för signering.

Även om Sveriges utrikesminister Margot Wallström varit pådrivande i konventionens tillkomst har en svenska regeringen med försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen nu aviserat en rejäl analys innan avtalet undertecknas. Centerpartiet avråder från undertecknande i en debattartikel i Svenska dagbladet, medan en rad socialdemokratiska organisationer kräver att konventionen ska ratificeras i en debattartikel i Aftonbladet.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) tillsammans med Svenska läkare mot kärnvapen, två av 400 organisationer i den internationella kampanjen för kärnvapnens avskaffande (ICAN), argumenterar också för att konventionen undertecknas. De pekar i ett pressmeddelande på felaktigheter i debatten.

– Det finns inget i kärnvapenförbudet som hindrar militära samarbeten, vare sig bilaterala eller multilaterala, så länge det inte rör sig om kärnvapen. USA:s och Sveriges militära samarbeten vilar idag inte på några kärnvapenöverenskommelser och Sverige har tydligt deklarerat att kärnvapen inte är tillåtet på svenskt territorium, säger Josefin Lind, generalsekreterare Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Hon konstaterar också att de ofattbara humanitära konsekvenserna av ett fullskaligt kärnvapenkrig finns det ingen stat eller organisation som kan hantera:

”Forskare har även visat att ett begränsat krig skulle orsaka en klimatpåverkan som kan leda till att 2 miljarder människor riskera att svälta ihjäl. Trots detta faktum har debatten dominerats av två helt andra frågor; om detta avtal stänger dörren för ett framtida Natomedlemskap och om det skadar relationerna med USA. USA har också meddelat Sverige att de kan komma att utvärdera relationerna om Sverige ansluter sig till förbudet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV