Prenumerera

Logga in

Katalanska regeringen anklagas för uppvigling

Igår meddelande den spanska riksåklagaren José Manuel Maza att den av den spanska högerregeringen avsatta katalanska regionala regeringen ska åtalas för uppvigling. Bland annat regionledaren Carles Puigdemont åtalas för brott mot landets författning, uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel, rapporterar El Mundo.

Till följd av lagklausulen artikel 155 avsatte Carles Puigdemont i fredags, som ett svar på beslutet om katalansk självständighet efter den katalanska folkomröstningen. När Carles Puigdemont meddelande att Katalonien ”förtjänat rätten att bilda en egen stat” valde Spanien att svara med att ta över den institutionella makten över Katalonien.

Såväl Puigdemont som flera andra medlemmar av den avsatta regeringen befinner sig nu i Belgien, enligt tidningen La Vanguardia efter att Belgiens justitieminister Theo Francken, fått den hypotetiska frågan om Puigdemont skulle kunna söka asyl i Belgien för att undkomma den spanska rättvisan.

”Jodå, belgiska myndigheter skulle i så fall vara tvungna att ta sig en titt på Puigdemonts ansökan”, svarade ministern och lade till att han inte trodde att katalaner skulle få en rättvis rättegång i Spanien, skriver Dagens nyheter.

I Katalonien fortsätter protester och demonstrationer och den katalanska polisen är splittrad. Ska de följa Madrid-regeringen eller den avsatta regionala regeringen?

– Det är mycket rädsla och oro i hela polisstyrkan, oavsett om folk stödjer självständighet eller inte, säger Vicente, en katalansk polis som inte vill uppge sitt rätta namn, till SVT nyheter.

– Det är en märklig stämning, med gräl och skrik och en spänd stämning bland kollegorna.

Inför folkomröstningen om självständighet skickades 10 000 Madridpoliser till regionen, förutom de 6 000 permanenta spanska poliserna. Bland annat var anställda vid paramilitära Guardia Civil utskickade. Vid omröstningen den 1 oktober hade Madrid-polisen som uppgift att stoppa människor från att rösta, medan katalanska polischefer beordrade sina underordnade att inte använda våld.

Den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero har fått lämna sin post och utreds för uppvigling efter oroligheter i Barcelona i september, där den katalanska polisen anklagades av Madrid för att inte ingripa. För första gången sedan diktatorn Francisco Francos tid är nu den katalanska polisen kontrollerad från Madrid.

– Jag tror inte att det blir ett uppror, men om vi börjar få extrema order om att konfrontera människor så tror jag att många kommer att tveka, säger polisen Manel, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV