Startsida - Nyheter

Krav på högre löner för specialistsjuksköterskor

372 erfarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har i ett upprop till regionpolitiker och till socialministern krävt 15 000 mer i månaden, meddelar Vårdfokus.

Specialistsjuksköterskorna inom operation, anestesi och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset skriver att låga löner och avsaknad av en rimlig löneutveckling leder till att erfarna kolleger säger upp sig och får bättre betalda jobb inom privat sektor med mindre avancerad vård.

I dag får nya specialistsjuksköterskor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset ett lönepåslag på 3 000 kronor när de är klara med sin utbildning. Det innebär att flera av dem redan under introduktionen tjänar mer än sina handledare, enligt Vård fokus.

– Jag har arbetat i sju år som anestesisjuksköterska, ändå kan jag tjäna 1 000 till 2 000 kronor mindre än en nyanställd kollega. Det handlar inte om att de inte ska ha den lönen, utan om att behålla de specialistsjuksköterskor vi har, säger Catrin Holmvik som är fackligt förtroendevald för Vårdförbundet och en av författarna bakom brevet till Vårdfokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV