Prenumerera

Logga in

Kritik mot SvFF för tondövhet inför fotbollslandslagets krav

Caroline Seger berättade på söndagen att fotbollslandslaget avser att bojkotta nästa veckas Fotbollsgala. Efter nästan ett års förhandlingar har de ännu inte nått ett avtal med förbundet. SvFF svarade med att anklaga landslaget för att vara respektlösa och ha dålig tajming.
– Utan avtal är jag verkligen inte på galahumör, säger landslagsspelaren Maria Banusic till Radiosporten.

Det var journalisten Olof Lundh i Fotbollskanalen som på söndagen kunde avslöja att fotbollslandslagets Caroline Seger berättat att de avser att bojkotta Fotbollsgalan den 20 november, samt att även VM-kvalmatchen mot Frankrike är i fara. Orsaken är att landslaget och Spelarföreningen har förhandlat med Svenska fotbollförbundet (SvFF) sedan i december 2016 utan att ett avtal uppnåtts.

– Det stämmer. Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger som är lagkapten i landslaget.

Hon förklarade också för Fotbollskanalen att det är viktigt för de äldre i truppen att få ett bra avtal på plats för att förbättra situationen för de yngre spelarna i laget:

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, att det skulle ta sådan tid. Jag är besviken över att blivit så med tanke vad förbundet säger att man gör i de här frågorna. Jag besviken över att vi hållit på i nästan ett år med förbundet.

”Man är fri att avstå”

Efter att nyheten briserade svarade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson med att det hela måste röra sig om ett missförstånd. Under söndagens presskonferensen inför herrarnas play off-match mot Italien ställdes en fråga till förbundskapten Janne Andersson och herrarnas lagkapten Andreas Granqvist om damernas bojkott. Lasse Richt, avgående fotbollschef, blev märkbart irriterad har sedan sagt att det är ”respektlöst”. Presschefen Niklas Bodell bröt frågan och hänvisade i stället till generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Han förklarade i en intervju med Fotbollskanalen att ”den som inte vill spela är fri att avstå”:

– Jag tror inte på strejk och hot för att hitta långsiktiga lösningar, och förklarar senare att den som inte gillar villkoren kan välja att inte spela i landslaget:

– Hon har rätt till sin uppfattning. Men i grunden är min övertygelse att om man representerar Sverige, oavsett om man är tjej eller kille, gör man det inte för de stora pengarna. I så fall för att det kan vara vägen till de stora pengarna och ligorna. Vi måste se till vår ekonomi, vad kan vi tillåta? Vi kan bara utgå ifrån våra förutsättningar. Vill man inte representera Sverige utifrån det här, då är man fri att avstå. Man behöver inte spela för landslaget om man inte vill. Att börja strejka är för mig helt främmande.

Marija Banusic. Foto Anders Henrikson.


Men strejk är inte längre främmande för det svenska landslaget och de följer i en lång rad av landslag som sätter hårt mot hårt för att få bättre villkor – ofta med helhjärtat stöd från kollegorna i herrlandslagen. I förra veckan meddelade Nya Zeelands spelarförbund att de siktar på att åstadkomma ett helt jämställt, och gemensamt, kollektivavtal för både dam- och herrlandslaget. Tidigare i höstas gjorde norska fotbollsförbundet klart att de kommer att ge sina två landslag lika stora summor, och Danmarks fotbollslandslag har strejkat för bättre villkor vilket ledde till att det danska förbundet ställde in VM-kvalmatchen mot Sverige i oktober. Och landslags- och Linköpingspelaren Marija Banusic förklarar varför:

– Vi kommer inte att vara med på galan om vi inte får till ett bättre avtal, vi kommer inte att förhandla mer nu, säger hon till Radiosporten och fortsätter:

– Jag hoppas att vi får ett bra avtal nu, det har pågått så länge och det påverkar oss spelare.

– Utan avtal är jag verkligen inte på galahumör, med avtal – varför inte?, säger hon och berättar i en intervju med Helsingborgs dagblad att inte heller Linköping – svenska mästare – kommer att delta i galan.

”Strukturella maktproblem”

Många har reagerat på SvFF:s reaktioner. Anna Brolin, reporter och programledare på TV4 skriver på sin blogg på måndagen att det är svårt att tro att SvFF verkligen har gjort uttalandena: ”Men, jovisst går det att hitta citaten där. Som man inte riktigt trodde man skulle se en höst som denna. Där orättvisor och dysfunktionella maktstrukturer fått stå i centrum. Framförallt de könsbaserade. Att tala om dålig tajming inför måndagens drabbning i Milano, den stora ödesmatchen mellan Italien-Sverige, passar sig liksom inte. Framförallt inte efter vetskap om att damlandslaget spelat helt avtalslöst sedan december 2016. Frustrationen är förståelig när vi nu rullar 13 dagar in i november 2017.” I en intervju med Sportbladet säger hon också att detta kommer att påverka bevakningen av Fotbollsgalan:

– Det här handlar om strukturella maktproblem, det kommer att finnas med som ingrediens på galan.

Olof Lundh skriver i en artikel: ”Förstår att man kan hävda att den inte är relevant, men de representerar landslaget precis som Caroline Seger o Co. Dessutom kanske förbundet borde fundera på vilka signaler man sänt på sistone kring penisbilder och strukturer i förbundet och kunna ta en fråga om bonusar.”, och han frågar sig samtidigt om det inte är mer störande för herrlandslaget att veta att Italiens fotbollsförbunds ordförande klagat på domarinsatsen när Sverige vann mot Italien i förra veckan hos Fifa.

”Tre straffar över mål”

I en krönika i Sportbladet skrev Patrik Brenning på söndagseftermiddagen, innan presskonferensen, att SvFF hade ett guldläge för att ta ställning för bättre villkor för damlandslaget. ”Så varsågoda, Janne Andersson och Andreas Granqvist. Bollen ligger där på straffpunkten.” Efter att de inte ens tillåtits svara på frågan från Sportbladet om vad de anser om damernas krav skrev Benning senare på kvällen: ”Problemet är att den här frågan inte går att tiga ihjäl. Det här är en situation som kräver att SvFF visar var de står och vad de vill. Det enda Sveriges största folkrörelse lyckades med på söndagen var att skicka tre straffar över mål. Frågan är hur många gånger damlandslaget orkar springa och hämta bollen igen?”

På Fotbollsgalan brukar Sydsvenskan dela ut Diamantbollen till bästa spelare, men om bojkotten blir av kan även utdelningen ställas in och i stället ske vid annat tillfälle, förklarar Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist:

– Jag vill framför allt försäkra mig om att vi som delar ut priset i samarbete med Svenska fotbollförbundet kan göra det med stolthet. Att jag som prisutdelare och representant för Sydsvenskan vet att man benhandlar de kvinnliga fotbollsspelarna på ett bra och rimligt sätt.

– Vi vill ju dela ut priset, och kommer göra det, men det går ju att göra på andra sätt än på Fotbollsgalan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV