Startsida - Nyheter

Kvinnofrågan lyser med sin frånvaro under presidentvalkampanjen i Iran

Iranier förväntas delta i presidentvalet på fredag. Valet är i grunden begränsat eftersom ett antal få manliga kandidater väljs och godkänns av väktarrårdet under bevakning av den högsta religiösa ledaren Ali Khamenei. I år avvisade väktarrådet till och den förre detta president Ahamdi Nejads kandidatur.

Allt fler inom vänstern och den liberala oppositionen bojkottar valet mellan representanterna för den inre kretsen av makthavare. Men diskussionerna om att delta eller bojkotta är som alltid heta bland iranierna. Det spelar roll vem och vilken fraktion inom regimen som väljs, detta avgör faktiska skillnader i vardagen för iranierna, resonerar de som uppmanar till deltagande och att rösta på den sittande presidenten Hassan Rouhani.

Andra förespråkar bojkott och menar att valet är odemokratiskt och utesluter såväl oppositionen som minoriteter och kvinnor. Vidare menar de att högt valdeltagande ger regimen legitimitet, medan skillnaderna blir marginella i praktiken och till priset av att regimen stärker sin position och fortsätter manipulera opinionen med falska förhoppningar om faktisk förändring.

I år tävlar den sittande moderata president Rouhani bland annat mot en av regimens mest fruktade män, ultrakonservative Ebrahim Raissi, som anses ansvarig för massmordet på politiska fångar under 80-talet. Men opinionsundersökningar visar att Rouhani, som har stöd av reformister och moderata, kan få upp till 51 procent av rösterna och sitta kvar ännu en mandatperiod.

Under denna valkampanj med mer eller mindre förutsägbart resultat, har kvinnofrågan helt osynliggjorts. 180 kvinnorättsaktivister som stödjer reformisterna och Rouhani har gått ut med ett uttalande där de bland annat kräver fler arbetstillfällen för kvinnor samt 30 procent av ministerposterna. Men under tv-duellen mellan kandidaterna som pågick under tre timmar ägnades endast två minuter till kvinnofrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV