Hälften av de läkarstudenter som är kvinnor känner sig särbehandlade på grund av sitt kön under utbildningens kliniska del. Det är betydligt fler jämfört med 2012 och 2014. Det visar en undersökning som Läkarförbundet student har gjort.
– Det är helt oacceptabelt, säger Alexander Tejera, förbundets ordförande, till Läkartidningen.
Männen på läkarlinjen har fått företräde i praktiska moment. Handledarna, som företrädesvis är män, har uttryckt sig nedlåtande enligt kvinnorna i undersökningen:
”Många traditionellt ’macho’ specialiteter som kirurgi, thoraxkirurgi och ortopeden, där jag får höra kommentarer som om jag som tjej verkligen orkar det här (kirurgiska yrket), samt osmakliga skämt om att aorta känns som en erigerad penis. Jag har även fått kommentarer om min vikt, där läkaren jämförde patienten med mig (’du behöver gå ner i vikt, men inte så mycket så att du ser ut som henne’-pekandes på mig).”
”I situationer då jag varit placerad tillsammans med en manlig läkarstudent och till exempel arbetsuppgifter har fördelats mellan oss, har jag multipla gånger upplevt att manliga läkarstudenter har fått oförtjänt mycket mer uppmärksamhet och uppskattning.”
”Inte blivit tilltalad och medbjuden till undervisningsmoment på placeringar då läkare glömt att jag är en av läkarstudenterna eller förutsatt att jag är sköterska.”
Tilläggas ska att även de män som svarat känt sig särbehandlade. Det har uteslutits från gynekologiska och obstetriska undersökningar samt vid förlossningar.