Startsida - Nyheter

”Låt oss strejka och visa Trump vår styrka”

Efter den framgångsrika ”Women’s march i Washington” den 21 januari och mobiliseringen av fem miljoner personer globalt, skriver feminister från USA att en ny våg av feminism håller på att formas och att det är dags för strejk.

I en gemensam artikel uppmanar Linda Martín Alcoff, Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser, Barbara Ransby, Keeanga-Yamahtta Taylor, Rasmea Yousef Odeh och Angela Davis till strejk.

Tanken är enligt skribenterna att mobilisera kvinnor, inklusive transkvinnor, och alla som stödjer kvinnor, i en internationell dag av kamp – en dag av strejker, marscher, blockering av vägar, broar och torg...

Skribenterna talar om en ny våg av inkluderande feminism som ska vara en feminism för de 99 procenten av befolkningen. Den typen av feminism som redan finns internationellt, från kvinnor som kämpade för rätten till abort i Polen till Ni Una Menos mot sexualiserade våldet i Latinamerika, betonar skribenterna. De menar att kvinnodemonstrationerna den 21 januari visade att en ny feministisk rörelse håller på att växa fram också i USA:

”Som ett första steg är vårt förslag att vi hjälper till att bygga en internationell strejk mot mäns våld och till reproduktiva rättigheters försvar den 8 mars. I detta ansluter vi oss till feministgrupper från omkring 30 länder som utlyst en sådan strejk.”

På måndagen gick nätverket Women’s March on Washington ut med sin uppmaning till medverkan i en kvinnostrejk via sociala medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV