Startsida - Nyheter

Lena Ag chef för ny jämställdhetsmyndighet

– Vi har tidigare inte haft någon sådan funktion för jämställdhetspolitiken, vilket är ganska anmärkningsvärt, eftersom det finns på andra politikområden. Vi behöver ett samlat grepp och en tydlig styrning av jämställdhetsarbetet, sade Åsa Regnér och framhöll att uppföljning av de jämställdhetspolitiska målen blir myndighetens största uppgift.

Några nya pengar till civilsamhällets organisering av jämställdhetsarbetet utlovas inte, samtidigt som Regnér framhöll att det är en viktig aktör. Och myndigheten kommer inte ha några sanktionsmöjligheter för uteblivet jämställdhetsarbete, eller fungera som tillsynsmyndighet, vilket fortsatt ligger på Diskrimineringsombudsmannen.

– Myndigheten är snarare till för att se till att medborgare, personer som bor i Sverige, skattebetalare, får utväxling på det som beslutas om och investeras i jämställdhetspolitik. Sedan får man säkert syn på områden där man behöver gå vidare, till exempel med skarpare lagstiftning eller skarpare åtgärder.

– Människor i Sverige ska kunna ställa mig och regeringen till svars om det går för långsamt. Det kan man inte nu för det är så splittrat när det gäller jämställdhetsarbetets organisering, även om de som har uppdrag i dag har gjort ett fantastiskt arbete många gånger under svåra förhållanden.

Lena Ag tog också upp behovet av samling:

– Vi ska bort från projektifiering och splittring – mot en mer långsiktig och strategisk styrning. Det övergripande målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Både Regnér och Ag lyfte #metoo-kampanjen som ett tydligt uttryck för att jämställdhetsarbetet i Sverige behöver växlas upp, trots topplacering i EU:s jämställdhetsindex och andra jämställdhetsrankningar.

– Det är ett övergripande samhällsproblem som handlar om problematiska könsroller och om maktordningar. Kvinnorörelsen och feminister har i så många år pratat om könsroller och vänt och vridit på de här frågorna Det som inte har problematiserats i lika hög grad är just mansrollen. Jag hoppas det kommer att komma ut ur den här debatten, sade Lena Ag.

När det gäller hur jämställdhetsmyndigheten påverkas av ett eventuellt regeringsskifte konstaterade Regnér att den utöver regeringspartiernas stöd, även finns med i budgetförslagen från Liberalerna och Vänsterpartiet.

Nationella sekretariatet för genusforskning skriver i ett pressmeddelande att de ser fram emot ett gott och för bägge parter givande samarbete med Lena Ag. Feministiskt perspektiv ställde ett par frågor till henne om det nya uppdraget.


Lena Ag om nya uppdraget.


Du har ju en bakgrund i den internationella kvinnorörelsen och samarbete med kvinnorättsaktivister, och betonade i din presentation att de globala jämställdhetsmålen berör även Sverige. Hur ser du på den svenska självbilden när det gäller jämställdhet och möjligheten att få genomslag för behovet av göra mer?

– Jag tror att den svenska självbilden också är uppfordrande, vi behöver ta ett kliv framåt, för det finns fortfarande stora frågor att arbeta med. #metoo har väl verkligen satt fingret på våldsfrågorna, på alla olika sätt, helhetsbilden när det gäller våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld, människosmuggling för sexuella ändamål, prostitution etcetera.

– Vi pratar löneskillnader, representationsfrågor, det är ett brett spektrum och vi vet att när vi går in och tittar ser vi att det inte på något sätt perfekt, så det går inte att slå sig till ro. Men om man känner i ryggen att vi har klarat det här tidigare, vi har drivit på, då kommer vi att klara det här ännu bättre, det är som att ta ett steg vidare nu, det är jämställdhetsarbete 2.0, nu kommer vi, nu ska vi göra det här.


Kan jämställdhetsarbete 2.0 också innebära en intersektionell analys i det polariserade samhällsklimat som råder?

– Det ligger i uppdraget kan jag säga, att ha ett intersektionellt perspektiv när det är påkallat. Det kommer vi absolut inte undan.

Kommer vi se det i rekryteringarna till myndigheten?

– Det är verkligen min ambition.


Vad ser du som de största utmaningarna?

– Förutom att få myndigheten på plats så snabbt som möjlig, är våldsfrågorna en utmaning, men de griper in i så många andra områden och det är många aktörer på banan, så det gäller verkligen att få ihop det här och få ett samarbetsklimat som kan föra frågorna framåt.

Lena Ag lämnar nu sitt arbete som generalsekreterare för Kvinna till Kvinna efter tio år på posten. Styrelseordförande Birgit Hansson önskar lycka till i ett pressmeddelande, och konstaterar samtidigt att hon har gjort ett viktigt arbete. Under Lena Ags tid på Kvinna till kvinna har organisationen vuxit och når nu 80 000 våldsutsatta kvinnor i drygt tjugo länder. Petra Tötterman Andorra, nu biträdande, kliver i som ställföreträdande generalsekreterare tillsvidare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV