Startsida - Nyheter

Lingonkollektivet i Norrköping bryter tabun på mensdagen

I Norrköping uppmärksammas internationella mensdagen på söndagen för andra gången med ett evenemang som fokuserar på svenska menstabun och föreställningar. Feministiskt perspektiv har ställt tre frågor till Anna Samuelsson i Lingonkollektivet, som ligger bakom initiativet.

”Varje dag menstruerar 500 miljoner personer. Ändå får mensen inte den stora platsen den förtjänar. Dags att ändra på det”, skriver Lingonkollektivet i sin evenemangssida på Facebook.

Evenemanget pågår från 13 till 17 och är öppet för alla oavsett kön och ålder. Hargita Horvat kommer att prata om att ha mens och samtidigt befinna sig i en konflikt, på flykt eller i krig, Norrköpingsbaserade Sipship föreläser om mensens historia och nutid och Lingonkollektivet ordnar en workshop om hur Norrköpingsborna kan bli mer inkluderade mot menstruerande.

Under eftermiddagen kommer Lingonkollektivet att samla in mensskydd som kommer att skänkas till Good news of Norrköping. På plats för samtal och information finns även Endometriosföreningen, Förbundet blödarsjuka i Sverige, Dödsmoder, Fiskens fittkonster och På blodigt allvar. Feministiskt perspektiv ställde tre frågor till anna Samuelsson, en av Lingonkollektivets grundare.

Hur kommer det sig att ni började med det här?

– Vi hade länge funderat på varför mens var ett så nedtystat ämne som fick oss att känna skam och obehag inför våra kroppar. Vi pratade med vänner och bekanta om detta och insåg att kunskapen om mens verkade låg, oavsett kön och ålder. Därför beslutade vi att vi ville göra något åt saken. Som ett projekt på vår universitetsutbildning (Kultur, samhälle och mediegestaltning) utformade vi en temadag om mens för sjundeklassare och lärare i Norrköping förra våren. Vi skapade ett rum för mens där besökarna fick lära sig mer om mens genom film, utställning, quiz, experiment och samtal med olika aktörer. 120 personer kom, och vi fick ytterligare bevis och motivation till att fortsätta att arbeta med att sprida menskunskap. I samma veva startade vi föreningen Lingonkollektivet och beslutade att uppmärksamma Mensdagen igen, fast nästa gång för allmänheten. Och nu är det dags!

Vad tror du om uppslutningen?

– Jag hoppas på en stor uppslutning, men eftersom föreningen bara funnits i lite mer än ett år så känner nog inte så många till oss. Men självklart hoppas vi på många eftersom det här är en så viktig dag!

Vilka tabun anser du är mest angelägna att bryta kring mens just nu?

– Oj, helst alla! Menstabun och föreställningar bidrar till att kvinnokodade personer inte respekteras. Det i sig påverkar självkänsla, självvärde, skolgång, arbetsliv, familjeliv, vård och så vidare. Men okej, om jag ska välja endast ett tabu så blir det nog idén om att mens är orent. Det skapar stor skam och ojämlikhet världen över och gör att personer med livmoder utestängs från samhällen och kulturella utövanden, och att menstruerande personer kan känna obehag eller avsky mot den egna kroppen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV