Startsida - Nyheter

Linnéa Claeson prisas av Svenska FN-förbundet

Linnéa Claeson har på senare tid uppmärksammats stort för arbetet mot sexism på sociala medier. Hon berättar kontinuerligt om de många sexuella trakasserier och hot som okända män skickar till henne, för att sätta ljus på hur vanligt sådana brott mot unga kvinnor är i dag.

– Jag når ut till personer som inte kallar sig feminister, till personer som inte riktigt har fattat grejen än och inte fattat varför det är viktigt. Jag har hittat ett sätt att använda humor och allvar för att nå fram till de här människorna. Det är väl på det sättet jag bidrar, sade hon i en intervju med TT tidigare i år.

Nu prisas hon alltså av Svenska FN-förbundet för sitt arbete. Hon är den fjärde i ordningen att få deras pris för mänskliga rättigheter.

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic i ett pressmeddelande.

Svenska FN-förbundets motivering lyder: ”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier.”

Tidigare pristagare är Soran Ismail, Annika Jyrwall Åkerberg och Sara Mohammad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV