Prenumerera

Logga in

Liten guide till Fi-kongressen

I helgen samlas 400 deltagare på Feministiskt initiativs kongress i Västerås. Med sina 80 medlemsgrupper och avdelningar runtom i landet har det nu för första gången blivit möjligt att basera deltagandet på valda ombud.

Kongressen öppnar klockan 13 på fredagen, och avslutas 15 på söndagen. Däremellan ska de företrädare väljas som kommer att leda partiet genom valrörelsen 2018. Omröstningen sker under lunchen på lördagen och resultatet presenteras på söndagen – också vid lunchtid.

Tillsammans ska ombuden också fatta beslut om partiets politik på en rad områden. Partistyrelsen föreslår utvecklad och ny politik på en rad områden, som kultur, pensioner, barnrätt, internationella adoptioner, migration och feministisk säkerhet. I det kapitel som rör synen på arbete har antirasistiska perspektiv och transperspektiv utvecklats. Mänskliga rättigheter genom feminism, kallas det fokus som partistyrelsen valt för sina förslag. Kongressen har därtill 231 motioner att ta ställning till. De handlar om allt i från ordval i partidokument till helt nya politiska förslag. Det är alltså mycket som ska avhandlas på den tid som står till buds. Enligt programmet ska enkla motioner och stadgefrågor avhandlas redan under fredagseftermiddagen.

En motion föreslår att Fi ska ta ställning för en socialistisk ekonomisk politik, en annan föreslår straffskärpning vid brott i hederns namn, partistyrelsen yrkar avslag, och motiveringarna från båda sidor lär bli föremål för debatt på åsiktstorgen som hålls inför omröstningarna.

I andra frågor råder enighet mellan motionärer och styrelse. Bland annat att ombuden på nästa kongress ska få mer tid på sig att ta ställning till olika förslag genom nya tidsramar för motioner och utskick av möteshandlingar. Ytterligare några exempel på motioner där partistyrelsen yrkar bifall är skärpta formuleringar om krav i offentlig upphandling, funktionalitetspolitik, äldreomsorg för hbtq-personer och utrikesfödda, samt att tågen ska prioriteras i transportsystemet och att det ska råda en vegansk norm vid partiets sammankomster och arrangemang.

Basinkomst är en fråga som har utretts under de gångna två åren, och där partistyrelsen anser att arbetsgruppen inte nått ända fram. Därför föreslås nästa partistyrelse få i uppdrag att fortsätta utreda frågan, istället för att anta förslagen i den motion som arbetsgruppen lämnat.

En återkommande motion handlar om partiets namn. Partistyrelsen delar motionärernas uppfattning att Feministerna vore bättre av flera skäl, bland annat för att underlätta kommunikationen. Frågan är om kongressen är redo att ta steget. På förekommen anledning skriver motionärerna: ”Det nya namnet innebär inte att vi gör anspråk på att representera alla feminister, lika lite som Liberalerna kan göra anspråk på att representera alla liberaler”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV