EU:s handel med utsläppsrätter (ETS) har kritiserats hårt, men nu har försöken att stärka systemet har stött på hinder. Miljöutskottet i EU-parlamentet hade lagt fram ett förslag som enligt Supermiljöbloggen hade kunnat göra handeln till ett viktigt internationellt klimatverktyg.
Förslaget innebar bland annat skärpt årlig minskningstakt av utsläppsrättigheter, men EU-parlamentets konservativa grupp EPP, där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår, röstade på onsdagen nej till det.
– Vi är besvikna. Trots att det inte finns tid att dra klimatansvaret i långbänk, kämpar M och KD för att EU ska gå långsammare fram. Nu riktas alla blickar mot ministerrådet – utan en kraftsamling av EU:s politiska ledare kan vi säga adjö till EU som internationellt klimatföredöme, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.
Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att ETS framställts som det viktigaste verktyget för att leva upp till de klimatlöften EU åtog sig i Paris 2015. Även om onsdagens omröstning i parlamentet utmynnade i förbättringar, menar Sandahl att systemet måste skärpas dramatiskt för att fungera. Att släppa ut ett ton koldioxid kostar i dag mindre än en kopp kaffe med bulle, enligt Naturskyddsföreningen.
– Oavsett vilka klimatpolitiska initiativ man diskuterar i Sverige är Moderaternas och Kristdemokraternas ständiga svar att vi istället ska begränsa klimatutsläppen med ETS. Genom att blockera försöken att stärka systemet och snabbare minska mängden utsläppsrätter på marknaden försvagar de sin egen klimatpolitiska lösning. De enda som klappar i händerna nu är kol- och oljebolagen, säger Johanna Sandahl.