Startsida - Nyheter

Män mest missnöjda med fördelning av föräldraledighet

Pappor som hade velat vara hemma med barnen längre än vad de faktiskt var löper dubbelt så stor risk att separera från barnets mamma jämfört med de fäder som varit nöjda med fördelningen av föräldraledigheten. Det visar den nya studien Sharing the caring av forskarna Maria Brandén, Ann-Zofie Duvander och Sofi Ohlsson-Wijk vid Stockholms och Linköpings universitet. Därtill leder fädernas missnöje med föräldraledigheten till de är mindre nöjda med sitt parförhållande och att de i lägre utsträckning skaffar ytterligare barn med samma partner.

Majoriteten av de 554 heterosexuella föräldrarna som tillfrågades i studien uppgav att de tyckte att en jämställt fördelad föräldraledighet var att föredra. Men endast 20 respektive 15 procent av de tillfrågade männen och kvinnorna uppgav att pappan tagit åtminstone 40 procent av ledigheten.

Studien visade även att endast få av männen hade velat ta mindre föräldraledighet och väldigt få av kvinnorna hade velat vara föräldralediga längre. Missnöjet över fördelningen av föräldraledigheten var också större bland män – en av fyra män är missnöjda medan endast 15 procent av kvinnorna är det.

För kvinnor fanns det inte heller något samband mellan nöjdheten med fördelningen av föräldraledigheten och förhållandekvalitet, fortsatt barnafödande eller separationsrisker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV