Prenumerera

Logga in

Nyheter

Manchesterbor öppnade sina hem efter misstänkt terrordåd

22 personer har dödats och 59 personer uppges vara skadade i terrordådet i samband med popartisten Ariana Grandes konsert i Manchester Arena i Storbritannien på måndagskvällen. Många unga, framför allt flickor, fanns i publiken. Manchesterbor öppnade upp sina hem, bjöd på te och erbjöd sig skjutsa hem folk som blivit strandade efter att stadens tågstation stängts. Alla partier har tills vidare ställt in sina valkampanjer. Vid 14-tiden på tisdagen tog IS/Daesh på sig ansvaret för attacken.

Det var vid 22.35-tiden på måndagskvällen, svensk tid, som åtminstone en explosion hördes i Manchester Arena, just som konserten med Ariana Grande hade avslutats och folk var på väg därifrån. Explosionen ska ha skett vid utgången eller intill arenan. Ariana Grande har många unga fans och många yngre flickor och tonårstjejer tros ha befunnit sig bland besökarna, arenan har en kapacitet om 18 000 personer för konserter. Många familjer var också på konserten tillsammans. Under natten har flera efterlysningar gjorts på sociala medier på familjemedlemmar som saknas efter dådet. Charlotte Campbell berättade i BBC att hennes dotter Olivia Campbell som varit på konserten med en vän saknas medan vännen funnits vid liv på ett sjukhus. På tisdagskvällen berättade hennes mamma att Olivia Campbell var död. Sue Walton berättade i BBC att hon varit där med sin tioåriga dotter Kate men att de lämnat konserten tidigare och därmed undkommit oskadda. Åttaåriga Saffie Rose Roussos saknades fortfarande på tisdagsförmiddagen, några timmar senare stod det klart att hon fanns bland de dödsoffren. Vid lunchtid på tisdagen namngavs 18-åriga studenten Georgina Callander som en av de döda.

Taxichaufförer och privatbilister erbjöd sig snabbt att köra folk hem som strandats i stadskärnan då tågstationen Manchester Victoria Station – som ligger alldeles intill arenan – stängts ner efter explosionen. Under hashtagen #roomformanchester öppnade människor sina hem för att bistå och ett hotell i närheten av arenan öppnade sina lokaler för att erbjuda husrum för strandade människor. Dödssiffran har stigit, först rapporterades 19 döda men på tisdagsförmiddagen uppgavs 22 personer vara döda. 59 människor ska ha förts till sjukhus med ambulans och sjukhusen i Manchester ska utöver det ha tagit emot flera skadade som själva tagit sig dit för att söka vård efter explosionen. Ian Hopkins från Greater Manchester Police sade under en presskonferens att de utreder explosionen som ett misstänkt terrordåd tills vidare.

På tisdagsmorgonen hade de fyra största partierna meddelat att de ställer in valkampanjandet tills vidare. Storbritannien går till val den 8 juni. Om det visar sig vara en terrorattack är det den värsta attacken sedan attackerna 2005 då över 50 personer dödades i kollektivtrafiken i London. Måndagens explosion inträffade också samma datum som mordet på soldaten Lee Rigby för fyra år sedan. Manchester skakades också av ett terrordåd av IRA 1996 som skapade stor förödelse. Dock dödades ingen då IRA lämnat en varning innan dådet.

BBC rapporterar att säkerhetskontrollerna är rigorösa vid ingångarna till Manchester Arena men att dörrarna öppnas när folk ska därifrån och att det kan ha gjort att en attentatsman kan ha tagit sig in på det sättet. Vittnen har också sagt till tv-kanalen Skynews att säkerheten vid ingångarna var dålig, att bland annat väskor inte kontrollerades. Ingen organisation hade vid åttatiden på tisdagsmorgonen tagit på sig ansvaret för explosionen, men på sociala medier hyllades dådet av bland andra IS/Daesh-anhängare och vid 14-tiden tog IS på sig dådet via en av sina informationskanaler Nashir. De kallar attentatsmannen för en ”kalifatets krigare” som är den benämning de brukar använda. Vid lunchtid på tisdagen bekräftade premiärminister Theresa May att det utan tvekan rör sig om ett terrordåd. Senare identifierade polisen självmordsbombaren som Salman Abedi, 22 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV