Startsida - Nyheter

Manifestationer mot planerad utvisning av 15 unga afghaner

– Jag vet inte var min familj finns, jag vet inte var jag ska bo, och jag har inga pengar så att jag kan fly från Afghanistan igen. Det känns som att jag har levt en dröm här i Sverige. Men drömmen tog slut.

Det säger Hakim i Annika Hamruds reportage på Blankspot. Han är en av 15 unga afghanska män som väntar på att tvångsutvisas till Afghanistan under tisdagen och en av tolv som tagits i förvar hos Migrationsverket i Kållered, i Mölndal.

Medan regeringen hävdar att Migrationsverkets bedömningar är rättssäkra och vidhåller att prövningen därför ska fortsätta vara individuell finns det andra som anser det oacceptabelt att de unga ensamkommande afghanerna ska straffas för att handläggningen dragit ut på tiden. Bland andra Miljöpartiet vill därför hitta en speciallösning för gruppen, och barnrättsexperter argumenterar för att Sverige har internationella åtaganden att leva upp till – inte minst när det gäller traumatiserade unga och barn.

Trots alla larmrapporter, bland annat har Amnesty international nyligen riktat skarp kritik mot utvisningarna och dess konsekvenser, fortsätter Sverige med tvångsutvisningar till Afghanistan. Några av dem som väntar på utvisning den 10 oktober är mycket unga, skriver Flyktinggruppernas riksråd (Farr) på sin hemsida: ”En som uppmärksammats är Yasin som firade sin sextonårsdag i förvaret, tillsammans med sina familjehemsföräldrar och småsyskon. En annan av dem som ska med planet är konvertit och fruktar förföljelse av den anledningen.”

Nu planeras flera manifestationer till stöd för de utvisningshotade. En inleds vid förvaret i Kållered klockan tio och väntas pågå hela dagen. Nätverket #vistårinteut uppmanar sina följare att mejla flygbolaget om vad utvisningen innebär. I Stockholm hålls en solidaritetsdemonstration på Centralstationen på tisdagskvällen med parollen ”Ta mig med”.

Organisationen Hopp till Kabul samlar in pengar för att kunna stödja unga som utvisats i Kabul och Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet kräver i ett brev till migrationsminister Heléne Fritzon att utvisningarna stoppas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV