Startsida - Nyheter

Massgripanden av hbtq-personer i Azerbajdzjan

Hundratals hbtq-personer har under en dryg vecka arresterats i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Officiellt förklaras räden som en del av ”ett krafttag mot prostitution”, men har främst riktats mot homosexuella män och transsexuella kvinnor. Civil rights defenders har tagit emot vittnesmål om att de arresterade har utsatts för både fysisk och psykisk misshandel samt utsatts för medicinska tvångsundersökningar.

Arresteringarna sker i organiserad form genom tillslag mot lägenheter samt genom tillsynes slumpmässiga gripanden och utfrågningar på gator och vid tunnelbanestationer, uppger Civil rights defenders.

De som gripits av polis har tvingats att uppge namn och adress på andra hbtq-personer som sedan i sin tur blivit arresterade och utsatta för samma behandling.

– Vi uppmanar de azeriska myndigheterna att omedelbart sluta med förföljelser av hbt-personer. Sverige och andra länder i Europarådet måste fördöma övergreppen och kräva att Azerbajdzjan lever upp till sina internationella åtaganden, säger Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil rights defenders, vars källor av säkerhetsskäl är anonyma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV