Startsida - Nyheter

Mediers ojämlikhet i fokus för nästa års kvinnokommission

Det var på förslag från Egyptens FN-representation som det beslöts att nästa års tema för kvinnokommissionen i New York blir kvinnors representation och tillgång till medier och ny teknologi. Beslutet annonserades på onsdagen av FN:s utbildningsorgan Unesco och den globala alliansen för jämställda medier Gamag, rapporterar mexikanska nyhetsbyrån Cimac. Detta på ett seminarium med rubriken Medier, ny teknologi och kvinnors rättigheter under den pågående kvinnokommissionen CSW 61.

Gamags ordförande, medieforskaren Aimée Vega Montiel, konstaterade att det mål som handlar om medier och kvinnors rättigheter i kvinnokonventionens handlingsplan Pekingplattformen är av samtliga längst ifrån att uppfyllas. Det är också det mål som regeringarna redovisar minst information om när deras efterlevnad av kvinnokonventionen granskas av FN:s kvinnokommitté. Frågan förbises, konstaterade Vega Montiel, trots att den har en erkänt avgörande betydelse för främjandet av kvinnors rättigheter.

Egyptens förslag bygger på detta faktum, men också stagnation i mediernas jämställdhetsutveckling. Det berättade Sarah Macharia, Gamag:s vice ordförande samt chef för den globala nyhetsstudien GMMP. Hon redogjorde för studien som genomförs vart femte år och som senast visade att kvinnors representation som nyhetssubjekt inte rört sig framåt alls mellan 2010 och 2015, då studien genomfördes senast. Det innebär att andelen kvinnor ligger kvar på i snitt 24 procent globalt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV