Nyheter

#metoo: Läkarnas upprop störst hittills

10 400 läkare har skrivit under ett upprop mot trakasserier, osynliggörande och kränkningar inom läkaryrket. Läkaryrket bygger på respekt för andra människor. I det ingår respekt för andras kroppar. Uppropet är det största hittills och i många fall är förövarna överläkare eller kirurger.

– Det här är väldigt stort, vittnesmålen avspeglas inte i antalet anmälningar. Det finns ett stort mörkertal som måste hanteras, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, i en kommentar till Svenska dagbladet, som publicerat uppropet.

Den gångna veckan har nya upprop tillkommit i PR- och kommunikationsbranschen, byggbranschens #sistaspikenikistan med över 4 600 undertecknande när det publicerades, 3 853 lärare och anställda inom skolan skrev på uppropet #ickegodkänt, närmare 2 000 kvinnor i restaurangbranschen har skrivit under #vikokaröver och #givaktochbitihop som 1 730 kvinnor, verksamma eller tidigare verksamma inom Försvarsmakten, skrivit under.

#sistabriefen, har undertecknats av över 2 000 kvinnor i PR- och kommunikationsbranschen. Magnus Hedberg, är vd på Sacoförbundet Jusek, som även organiserar jurister och kommenterade uppropet #medvilkenrätt. Han menar att uppropet sätter ljus på de osäkra arbetsförhållanden som finns inom stora delar av kommunikationsbranschen:

– Tyvärr har få arbetsgivare inom kommunikationsbranschen tecknat kollektivavtal. Det är också en bransch där det är stor konkurrens om jobben vilken gör att många känner sig tvingade att acceptera dåliga villkor för att få in en fot. Att fler i branschen omfattas av kollektivavtal är en viktig fråga för oss, säger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV