Prenumerera

Logga in

Nyheter

#metoo: Sexuella trakasserier vanliga i vården

40 procent av sjuksköterskorna som är kvinnor har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt jobb. Andelen är lika hög hos läkarna och något lägre, 29 procent av socionomerna. Det visar en undersökning som Framtiden karriär gjort för respektive bransch.

– Den här frågan behöver hanteras lokalt på varje arbetsplats, arbetsgivare behöver ta sitt ansvar fullt ut med arbetsmiljöplaner och jämställdhetsplaner. Vårdförbundet påminner nu om fackets viktiga roll som företrädare för medlemmarna i den här typen av frågor. Våra fackliga förtroendevalda har en mycket viktig roll på arbetsplatserna. Vi uppmanar våra medlemmar att ta kontakt med oss för rådgivning och för att driva ärenden. Alla sjuksköterskor, oavsett arbetsplats, har rätt att veta hur de ska hantera sexuella trakasserier på jobbet. När man väl har lyft problematiken på arbetsplatsen så vågar fler tala om vad de utsatts för, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, till Framtiden karriär sjuksköterska .

69 procent av de utsatta sjuksköterskorna har utsatts av en patient, 33 procent av en kollega och 26 procent av en chef eller överordnad kollega.

Av läkarna har 54 procent har utsatts av en patient och 50 procent har utsatts av en chef eller överordnad kollega/anställd.

Att så många som 54 procent av de utsatta kvinnliga läkarna utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp av en patient synliggör, enligt Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, att det här är ett samhällsproblem som förekommer överallt.

– Genom att få ut frågan i ljuset och på allvar få upp den på agendan så bidrar vi till att toleransen för olika former av sexuella trakasserier minskar, då blir det inte längre acceptabelt att individer missbrukar sin maktposition. Jag tror absolut att #metoo-rörelsen är en viktig milstolpe, förminskande av individer och andra former av trakasserier kommer att tas på större allvar i framtiden, både i hälso- och sjukvården och i andra branscher, säger hon till Framtiden karriär läkare.

För 52 procent av de utsatta socionomerna är det klienter som står för kränkningarna och 48 procent av överordnad eller kollega.

– Majoriteten av våra medlemmar jobbar i politiskt styrda verksamheter. Det är därmed även politikens ansvar att säkerställa att arbetsgivare lever upp till nolltoleransen mot sexuella trakasserier. Fackförbund, arbetsgivarorganisationer och andra aktörer behöver samverka för att se till att nolltoleransen verkligen efterlevs på alla arbetsplatser. Vi ska fortsätta väcka debatt kring den här frågan och visa att vi står upp för grundläggande värderingar som gör att socionomer kan känna sig trygga på sina arbetsplatser, säger Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, till Framtiden karriär socionom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV