SSU höll minnesstunder på ett flertal orter i Sverige den 22 juli, till minne av offren för attacken på Utøya den 22 juli 2011, i bland annat Borås och Örnsköldsvik.
– Varje årsdag finns en stor sorg närvarande men den viktigaste känslan som genomsyrar hela SSU är att vi aldrig viker oss för hatet, vår kärlek är starkare och vi kommer oavsett vad som händer hålla varandra om ryggen i kampen mot terrorismen, säger Sanna Stenberg, vice ordförande för SSU Norrbotten.
69 personer miste livet på Utøya, i en högerextrem terrorattack utförd av Fjotolf Hansen (tidigare Anders Behring Breivik). Ett femtiotal personer hade i år anslutit sig till minnesmanifestationen på torget i Örnsköldsvik på lördagen, där Emil Nordfjell, ordförande i SSU Örnsköldsvik, talade.
– Det känns viktigt att visa var vi står. Våra vänner är döda, men inte deras idéer, säger han till Örnsköldsviks allehanda.
Samma ord använder SSU-ordföranden PHilip Botström och förbundssekreteraren Andrea Törnestam när de i en debattartikel i Aftonbladet uppmärksammar minnesstunderna, och tillkännager att årets 22 juli-utmärkelse till offrens minne går till jämlikhetsorganisationen Make equal.
”Vi är fascismens starkaste motpol och kommer aldrig vika oss för principen om alla människors lika värde. Därför har vi instiftat 22 juli-utmärkelsen; för att varje år påminnas om att demokratin inte är statisk, utan något som vi ständigt behöver stå upp för och erövra varje dag, av varje generation”, skriver de.
I Borås höll SSU en minnesstund i Arbetarrörelsens hus, med filmvisning, tal och workshops, och bjöd in flera av de andra ungdomsförbunden att närvara.
Sanna Stenberg, vice ordförande för SSU Norrbotten, beskriver årsdagen som en dag av sorg och beslutsamhet.
– Den 22 juli hedrar vi minnet av våra kamrater i AUF som blev avrättade under det fruktansvärda terrorattentatet på Utöya. Varje årsdag finns en stor sorg närvarande men den viktigaste känslan som genomsyrar hela SSU är att vi aldrig viker oss för hatet, vår kärlek är starkare och vi kommer oavsett vad som händer hålla varandra om ryggen i kampen mot terrorismen.
Sanna Stenberg ser med oro på samhällets inställning till terrorism i dag, och ser demokrati och jämlikhet som de starkaste vapnen mot den högerextrema ideologin.
– När jag ser på samhällets inställning till terrorism i dag så växer min oro när det finns en ondska som vill sprida skräck och förgörelse för att få igenom sina idéer. Samtidigt är motståndet mycket större, och politisk kamp för demokrati och jämlikhet är våra starkaste vapen för att utplåna den ideologi som vill utplåna oss, säger hon.