Nyheter

Fi vill förbjuda upplåtande av mark till nazister

Elin Bååth , ledamot i regionfullmäktige för Feministiskt initiativ (Fi) på Gotland föreslår i en motion att lokala ordningsföreskrifter på Gotland ska förbjuda upplåtande av offentlig mark till nazistiska organisationer.

”Att hyra ut regionens mark för mer varaktiga arrangemang – till exempel en utställarplats i anslutning till Almedalsveckan – är till skillnad från vad som gäller möten och demonstrationer ingen mänsklig rättighet”, skriver Elin Bååth. Hon argumenterar för att det även i grundlagen finns utrymme för att inskränka demonstrationsfriheten om det finns risk för den allmänna ordningen och säkerheten vid sammankomsten.

Bååth menar att det per definition finns anledning att anta att en nazistisk organisation kommer att begå brott vid en allmän sammankomst. ”Organisationens själva grund vilar på idéer som innebär hets mot folkgrupp, och nazismen är till sin natur våldsam”, skriver hon i motionen.

De senaste månaderna har skarp kritik riktats mot Region Gotland sedan det blivit känt att den våldsamma nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har beviljats polisens tillstånd att hyra mark under politikerveckan i Almedalen. Tillståndet har överklagats och flera debattörer har aviserat att de är rädda och kommer att bojkotta veckan till följd av nazisternas närvaro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV