Nyheter

Mozn Hassan tog emot sitt pris

Vid en privat ceremoni i Kairo den 25 mars, tog den egyptiska kvinnorättsförsvararen Mozn Hassan äntligen emot sitt Right Livelihood-pris som hon tilldelades 2016.

Mozn Hassan delar 2016 års Right livelihood-pris, även kallat det alternativa Nobelpriset, med organisationen Nazra for feminist studies som hon grundat och leder. De fick priset ”för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering”.

Hassan hotas av upp till 25 års fängelse. Hon kunde inte närvara vid prisutdelningen i Stockholm i förra året, på grund av utreseförbud. Såväl Hassans som Nazra for feminist studies tillgångar frystes i januari som ett led i en pågående juridisk process med spetsen riktad mot egyptiska civilsamhällesorganisationer vilka mottagit ekonomiskt stöd från utlandet.

– Mozn Hassan och Nazra for feminist studies bygger vidare på en feministisk rörelse i Egypten som har stolta och gamla anor. De spelar en avgörande roll i kampen för jämställdhet i Egypten och vi förväntar oss att alla åtal mot vår pristagare läggs ned, säger Monika Griefahn, ordförande för Right Livelihood-stiftelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV