Startsida - Nyheter

#mpkongress: Ingen amnesti för ensamkommande barn på flykt

I ett öppet brev till utbildningsminister och Miljöpartiets (MP) språkrör Gustav Fridolin i tidningen Skolvärlden skriver grundskoleläraren Ute Stöckmann att hon behöver hjälp av sin högsta chef:

”Du förstår säkert att jag syftar på de ensamkommande ungdomarna som bokstavligen knäckts till följd av den inhumana migrationspolitik som du och ditt parti står bakom.”


Ingen amnesti

Det öppna brevet skrevs före Miljöpartiets kongress i Linköping den gångna helgen, och något svar från ministern har inte publicerats. Utanför manifesterade Vi står inte ut-rörelsen, som bland annat driver krav på amnesti för ensamkommande flyktingbarn. Företrädare för rörelsen vittnade om ett större intresse och engagemang från kongressombuden än på Socialdemokraternas kongress, men ett förslag om amnesti röstades ner. Likaså blev det nej till att upphäva återvändandeavtalet med Afghanistan.

Däremot gick ett förslag från Rebecka Forsberg, ombud för Grön ungdom, igenom. Förslaget innebär att MP ska verka ”för att de som kom till Sverige som ensamkommande barn år 2015 ska få permanenta uppehållstillstånd”. Det innebär ett mer långtgående åtagande än partistyrelsens kompromissförslag, om att ”ge ensamkommande barn som kom 2015 en ny möjlighet till uppehållstillstånd”. Det beslöts också att MP ska driva att inga flyktingar ska skickas tillbaka till Afghanistan för närvarande och att Migrationsverket ska följa UNHCR:s rekommendationer för säkerhetsbedömningar.


Oklar innebörd

När språkröret Isabella Lövin intervjuades i SVT:s Agenda efter kongressen poängterade hon att det krävs stöd från såväl Socialdemokraterna som Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna för att få igenom den politik som MP beslutat om. Något som även innan kongressen framhölls av språkrören som argument för att inte driva amnestifrågan, med risk för att skapa falska förhoppningar. På måndagen avvisade statsminister Stefan Löfven (S) förslaget. Han anser inte att lagen ska ändras i enlighet med beslutet på MP-kongressen.

– Nej, vi har de lagar vi har, säger Löfven till TT.

Och exakt vad beslutet innebär att MP ska driva är ännu oklart. Medan Rebecka Forsberg i en kommentar framhållit att hennes förslag är väldigt likt en amnesti, säger Gustav Fridolin att det återstår att diskutera om möjligheten att söka asyl igen ska gälla endast de vars ansökningar ännu ej prövats.


Gynnsamt beslut

Vi står inte ut-rörelsen ger i ett uttalande om besluten på MP-kongressen sin tolkning av Grön ungdoms förslag; ”att ensamkommande barn och unga ska få permanenta uppehållstillstånd utan prövning. Vi vet också att flera län uppfattade det på detta sätt”.

Och med den tolkningen anser Vi står inte ut-rörelsen att MP har fattat ett beslut som gynnar både partiet, Sverige och alla som värnar mänskliga rättigheter:

”För ju fler politiker som börjar ifrågasätta hanteringen av ensamkommande barn och unga, desto fortare kan Sverige återupprätta sin söndertrasade position som humanitär stormakt.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV