Startsida - Nyheter

Mord och terror mot muslimer under fastemånaden ramadan

Vid midnatt på måndagen körde en skåpbil in i en folkmassa vid Finsbury park i London. En person mördades och åtta skadade kördes till sjukhus. Dådet riktade sig mot människor som var på väg ut från en moské efter morgonbönestunden, och rubriceras som en terrorattack. Förövaren är en vit 48-årig man som ropade död åt muslimer. Han greps av folk på platsen och kunde anhållas av polisen.

Enligt den brittiska polisens bedömning agerade mannen ensam. Premiärminister Theresa May var snabb med att fördöma terroristattacken och tackade polisen, som var på plats inom loppet av en minut. May försäkrade att polisen kommer att skydda moskéer under de kvarvarande dagarna av ramadan och vid högtiden Eid, som avslutar fastemånaden om en vecka.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn besökte Finsbury park-moskén efter attacken. Londons borgmästare talade om nolltolerans mot hatbrott.


Mord i USA

På måndagen hittades också den döda kroppen efter Nabra Hussein, en 17-årig flicka som hade rapporterats försvunnen i norra Virginia på söndagsnatten. Nabra Hussein gick ut från en moské tillsammans med några jämnåriga flickor för att handla mat vid 3-tiden på morgonen och starta fastedagen. Flickorna har berättat att de möttes av en bil, vars förare gick ut och attackerade gruppen med basebollträ. Nabra Hussein slogs ned och blev kvar på marken medan vännerna flydde. Hon hittades av polis i en närliggande damm senare samma dag. 22-årige Darwin Martinez Torres sitter anhållen misstänkt för mordet. Enligt Reuters har polisen inte rubricerat mordet som hatbrott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV