Startsida - Nyheter

Nacka privatiserar alla kommunens bibliotek

I förra veckan beslutade Nacka kommun vilka som ska driva de tre bibliotek som inte redan tidigare drevs av privata bolag. Beslutet – att privatisera också de återstående biblioteken – innebär att Nacka 2019 kommer vara den enda kommunen i Sverige som helt lämnar över driften av bibliotek till privata bolag, med alla sina sex bibliotek i privat regi.

– Det här är en kvalitetsupphandling som vi gör där vi premierar nytänkande, nya idéer och nya sätt att driva verksamheten på. Sedan har det ju fungerat tidigare också men vi tror att det kommer fungera ännu bättre när det kommer in andra aktörer, säger Hans Peters (C), ordförande i kulturnämnden i Nacka, till SVT kulturnyheter.

Men många är oroliga för vad beslutet innebär och för att andra kommuner följer efter.

– Det handlar inte bara om att låna ut böcker. I det här breda demokratiuppdraget som bibliotek har så är det svårt att göra allt mätbart. Och det är en fara om man är upphandlare att man inte kan säkerställa bibliotekens uppdrag att det verkligen utförs på bästa tänkta kvalitativa sätt, säger Calle Nathanson, ordförande för Svensk biblioteksförening, till SVT kulturnyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV