Startsida - Nyheter

Nazister attackerade prideparaden

Vid 15-tiden på lördagen sprang ett tiotal aktivister från Nordisk ungdom in på Sturegatan vid korsningen Valhallavägen, ställde sig i vägen för Prideparaden, ropade kränkande slagord och störde paraden. De omhändertogs snabbt av polisen. Detta efter att en stund tidigare ha attackerat deltagare i höjd med Stureparken på Östermalm, där de också höll upp banderoller, skrek och försökte störa paraden. Faryana Asghari, en av paraddeltagarna, som gick med ”Marching for those who can’t”, skriver om händelsen på sin Facebook-sida:

”Nordisk ungdom kraschade paraden precis framför vår banderoll. Polisen försökte få bort oss och lät de stå kvar länge innan de tvingade bort de. Nordisk ungdom attackerade paraddeltagare och åskådare. Vi stod kvar ansikte mot ansikte och ropade ’VI ÄR HÄR OCH VI ÄR FÖR ATT STANNA’.”

Tidningen Expo skriver: ”Vid 17-tiden uppgav Mats Eriksson vid Stockholmspolisen att aktivisterna avlägsnats, det vill säga körts iväg med bil av polisen. En eller flera av dem misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten och brott mot ordningslagen. Mats Eriksson kunde dock inte vid intervjutillfället uppge hur många av dem misstankarna gäller.”



I ett pressmeddelande skriver Nordisk ungdom:

”I dag genomförde vi en protestaktion mot pedofili och blev då attackerade av pridedeltagare, maskerade vänsterextremister – sedan även polisen. Trots detta genomförde vi en mycket lyckad protestaktion med vår banderoll ’Rädda barnen’ och vi tror att ingen har undgått vår närvaro även detta år”.

Nordisk ungdom har själva lagt upp en film på internet som visar förloppet från början till slut. I filmen syns tydligt hur de attackerar och slår paraddeltagare som ropar ”Vi är här för att stanna…” och hur de springer från Stureparken till Valhallavägen för att fortsätta sin aktion medan poliser följer efter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV