Prenumerera

Logga in

Fredspristagaren: ”En värld utan kärnvapen är möjlig”

– Det som just nu utspelar sig mellan USA och Nordkorea är ett tydligt bevis på att kärnvapen inte bidrar till vare sig fred eller stabilitet.
Det säger Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) som tillsammans med Svenska läkare mot kärnvapen driver den internationella kampanjen för avskaffandet av kärnvapen (Ican) i Sverige.

Hur känns det i dag, att vara nobelpristagare!

– Det känns fantastiskt roligt! Jag är så oerhört stolt över mina kollegor här i Sverige och världen över som nu hyllas för sitt arbete för att förbjuda kärnvapen. Priset är också en hyllning till de kärnvapenöverlevare som vigt sina liv till denna kamp och vars vittnesmål varit avgörande för att nå ett förbud mot kärnvapen. Jag ser verkligen fram emot att få se två otroliga kvinnor, Beatrice Fihn och Setsuko Thurlow, ta emot priset i Oslo!

Ni är en feministisk fredsorganisation som arbetar för att öka kvinnors deltagande i fredsprocesser. Nu när ni tilldelas Nobels fredspris för ert arbete för hållbar fred, hotas världen drabbas av ett kärnvapenkrig med USA och Nordkorea i spetsen. Hur tolkar ni detta underliga sammanträffande?

– Kärnvapenstaternas ovilja att nedrusta och ökade spänningar globalt har varit en viktig motivation för ICAN:s arbete. Risken för att kärnvapen ska komma att användas är i dag större än den varit på väldigt länge och jag tror att det har bidragit till en känsla av ”nu eller aldrig” – det går helt enkelt inte att luta sig tillbaka och vänta på att kärnvapenstaterna ska bestämma sig för att göra sig av med dessa vapen. Det som just nu utspelar sig mellan USA och Nordkorea är ett tydligt bevis på att kärnvapen inte bidrar till vare sig fred eller stabilitet.

– Kvinnor och kvinnoorganisationer har haft en framträdande roll i kampen mot kärnvapen sedan 1945, och ofta påtalat kopplingarna mellan kärnvapen och idéer om maskulinitet och makt. Att vända diskussionen om kärnvapen som ett maktredskap till en diskussion om vad dessa vapen faktiskt används för – att begå massmord på civila – har varit ett viktigt led i kampanjen för ett förbud, konstaterar Malin Nilsson.

Ican belönas för sitt arbete med att uppmärksamma kärnvapens humanitära konsekvenser och sina banbrytande insatser för att uppnå det förbud mot kärnvapen som FN antog i somras.

Priset kommer att tas emot av kampanjens internationella chef Beatrice Fihn, som representerar de 468 organisationerna inom ICAN, tillsammans med kärnvapenöverlevaren Setsuko Thurlow.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV