De sex fackförbunden inom LO-samarbetet 6F satsar på en gemensam utredning om framtidens lönebildning. Uppdraget är att ta fram alternativ till dagens modell, där industrin sätter märket för lönerna på hela arbetsmarknaden.
Kritik mot den modellen har funnits länge, både inom 6F och andra håll. För 6F handlar kritiken dels om att modellen står i vägen för såväl jämlika som jämställda löner, samt att förbunden saknar inflytande över lönenivån.
– När man framför kritik mot något bör man också ha ett svar på vad som är alternativet. 6F har i dagsläget inget konkret svar på vad som är alternativet till nuvarande lönebildningsmodell. Därför tillsätter vi nu denna utredning, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin i ett pressmeddelande på måndagen.
Seko-utredaren Kristoffer Arvidsson Thonäng är ansvarig för projektet, som kommer att bygga på underlagsrapporter och mynna ut i en slutrapport med 6F-förbundens förslag på ny lönebildningsmodell.
– I dagens lönebildningsmodell finns mycket bra. Men allt är inte perfekt. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka. Det vi ser är att om vi inte tar ut hela löneutrymmet i centrala avtal tas överskottet ut lokalt av de grupper som har starkare ställning på arbetsmarknaden, säger Kristoffer Arvidsson Thonäng, som också lyfter behovet av ny strategi för att nå jämställda löner.
– Det är ingen hemlighet att arbetsgivarna har avfärdat krav på låglönesatsningar som skulle gynna kvinnodominerade grupper på arbetsmarknaden. Man hävdar att dessa krav inte är förenliga med dagens lönebildningsmodell, säger Kristoffer Arvidsson Thonäng
Slutrapporten beräknas vara färdig i juni 2019.