Startsida - Nyheter

Ny nordisk forskning om integration och arbetsmarknad

Nordiska ministerrådets forskning om flyktingars integration på arbetsmarknaden i Sverige, Danmark, Norge och Finland redovisas i en specialutgåva av tidskiften Nordic Economic Policy Review (NEPR).

Forskningen visar att kostnaderna för flyktinginvandringen till Sverige uppgår till cirka 1 procent av BNP per år. Men enligt Kjell Nilsson, direktör för Nordregio som producerat rapporten på uppdrag av Nordiska ministerrådet, utgörs 80 procent av kostnaden av uteblivna skatteintäkter på grund av hög arbetslöshet. Slutsatsen dras att ”genom att sänka trösklarna till arbetsmarknaden går det att kraftigt minska kostnaderna för flyktingpolitiken”.

Det tar i genomsnitt fem år innan hälften av dem som beviljas asyl, oavsett antal, har ett riktigt arbete i de nordiska länder som ingår i forskningen. Slutsatsen från studien i Norge visar att det går att få ner kostnaderna genom att minska arbetslösheten bland flyktingar, med satsningar på effektivare utbildningsinsatser och ändrade bidragsregler samt mer stabila och mindre hälsofarliga arbeten som är grunden för långvariga sjukskrivningar bland flyktingar.

När det gäller Sverige pekar forskningen på behov av effektivare matchning mellan nyanlända och arbetsgivare, snabbare validering av utländska examina, enklare system för lönesubventioner och fler utbildningsprogram inom bristyrken.

I Danmark visar forskning att arbetskraftsdeltagandet är lågt även bland flyktingar som varit i landet länge. Därför räcker det inte med en politik för att integrera nyanlända flyktingar, det krävs också uppföljande insatser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV