Startsida - Nyheter

Ny paraplyorganisation för trans-, tjej- och ungdomsjourer

Vad är bakgrunden till beslutet att bilda den här plattformen?

– Flera tjej-, trans-, och ungdomsjourer länge har sett ett behov av att hitta en nationell samverkansplattform där alla tjej-, trans-, och ungdomsjourer vars målgrupp är barn, unga och unga vuxna – oavsett riksförbund eller om en inte är med i ett riksförbund – är välkomna att samlas och stärkas.


Hur skiljer sig denna plattform från Roks och Unizon, som också organiserar jourer av flera slag?

– Vi vill samla alla jourer och hitta nya samverkansformer. Vi vill även vara ett komplement till riksförbunden genom att vara en förening som har ett särskilt fokus på barn, unga och unga vuxnas mänskliga rättigheter och perspektiv.


Hur kommer relationen er emellan att se ut?

– Vi hoppas att relationen mellan föreningen Förenade tjej-, trans-, och ungdomsjourer och riksförbunden kommer att vara bra och att det kommer att finnas ett starkt och positivt samarbete.


Under vilka former kommer ni att arbeta, och vad krävs för att en tjej-, trans-, ungdomsjour ska kunna ansluta?

– Under första året så kommer föreningens styrelse att arbeta med utbildning, kunskaps- och erfarenhetsutbyte och samarbete jourer emellan. Vi kommer att driva en gemensam opinion i frågor som berör barn och unga personers mänskliga rättigheter, samt utveckla demokratiska metoder och processer för att driva den nationella föreningen så bra som möjligt. Allt arbete kommer att utgå från medlemmarnas behov.

– För att tjej-, trans-, och ungdomsjourer ska kunna bli medlemmar så krävs det att det är en medlemsförening som som står bakom den nationella föreningens värdegrund. Föreningen kommer även att skapa ett nätverk där alla föreningar, som i nuläget inte är med eller kan vara med i Förenade tjej-, trans-, och ungdomsjourer, kan vara aktiva och delta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV