Enligt patientorganisationen Hiv-Sveriges nya rapport Hiv: hållbar hälsa & livskvalitet är det fortfarande stora skillnader i hälsan och i livskvaliteten för personer som lever med hiv, jämfört med befolkningen i stort. Detta trots de stora medicinska framsteg som gjorts kring hivläkemedel de senaste åren.
– Vi ser att skillnaderna i hälsa ökar med ålder och med antal år en har levt med hiv, men framförallt att det går att förebygga och göra någonting åt det, säger Peter Månehall, ombudsman på Hiv-Sverige.
Över 80 procent av de som lever med hiv idag kommer med stor sannolikhet att ha minst en följdsjukdom eller samsjuklighet vid år 2030. Personer som lever med hiv drabbas i större utsträckning av exempelvis njursjukdom, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, diabetes, benskörhet och depression jämfört med andra.
Sverige var det första landet i världen att nå UNAIDS:s 90-90-90-mål, det vill säga att 90 procent av personer som lever med hiv ska vara diagnostiserade, 90 procent av dessa ska behandlas med hivläkemedel och 90 procent av dessa ska ha en icke mätbar virusnivå.