Startsida - Nyheter

Stora brister i arbetet för jämställdhet på spanska RTVE

Jämställdhetskommissionen på spanska public service-kanalen RTVE presenterade i slutet av förra veckan sin utvärdering av organisationens jämställdhetsplan, och skriver:

”Trots att månadsstatistiken, särskilt de senaste åren, indikerat tendensen att ojämställdheten mellan kvinnor och män långt ifrån håller på att rättas till – utan snarare ökar i en del avseenden – var det nödvändig att genomföra denna utvärdering för att kräva nya åtgärder som gör det möjligt att korrigera obalanserna.”

Kvinnor är underrepresenterade på ledande poster – andelen har gått från 28,5 till 20,5 procent sedan 2012 – och tjänar i genomsnitt 8,6 procent mindre i lön, och 24 procent mindre i förmåner jämfört med män. Dessutom saknas grundläggande information om sexuella trakasserier och inga åtgärder har vidtagits för att få stopp på sexistiskt språkbruk och diskriminerande innehåll.

Sammantaget visar utvärderingen att 35,3 procent av planerade åtgärder försummats och att 63,2 procent av de uppsatta målen inte har nåtts. Vad gäller innehållet i tv-utbudet som RTVE producerar saknas enligt jämställdhetskommissionen mekanismer för att kunna utvärdera jämställdhetsarbetet, och säkerställa efterlevnad av jämställdhetslagens bestämmelser för public service-medier.

Tillsammans med fackliga organisationen UGT kräver nu kommissionen att förnyade åtaganden med anledning av rapporten fullföljs och betonar det ansvar RTVE som allmänbevakande mediekanal har för att bekämpa underordningen av kvinnor och det genusbaserade våldet mot kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV