I veckan släpptes Slumpvis utvald, en rapport som visar att romer, afrosvenskar och muslimer stoppas och kontrolleras i vardagen av polisen på grund av sitt utseende vilket får allvarliga konsekvenser.
– Det är viktigt att polisen börjar se etnisk profilering som en del av en struktur och att det handlar om attityder och arbetssätt som måste förändras, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders.
I Slumpvis utvald – Ras-/etnisk profilering i Sverige har Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi, undersökt rasprofilering genom kvalitativa intervjuer med personer som har erfarit detta, och med poliser.
– Vissa personer beskriver att de stoppats och kontrollerats flera gånger på en dag utan att de begått något brott. Det handlar om vardagliga situationer, till exempel när de kör bil, ska åka tunnelbana eller gå igenom passkontrollen på en flygplats, säger Leandro Schclarek Mulinari i ett pressmeddelande.
Rapporten har skrivits i samarbete mellan kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet och Civil rights defenders, och lanserades i samband med ett seminarium i Malmö på tisdagen. Det är första gången rasprofilering undersöks på ett bredare plan i Sverige.
– Det är väldigt kränkande för de personer som drabbas. Det leder till allvarliga konsekvenser på ett personligt plan, men också för samhället i stort. Det raserar tilliten till polismyndigheten och försvårar för myndigheten att fullgöra sitt uppdrag, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders, som menar att etnisk profilering är diskriminerande och ett strukturellt problem.
Detta till skillnad från polisen, som i rapporten till viss del förklarar fall av rasprofilering som handlingar av enskilda ”rötägg”.
– För att upprätthålla ett samhälle där alla människor kan lita på polisen behöver Sverige en poliskår som arbetar på ett sätt som inte diskriminerar utan som uppfattas som objektiv och rättvis, säger John Stauffer.
I en artikel i Sydsvenskan konstaterar Petter Larsson att det som avslöjas av Leandro Schclarek Mulinari i rapporten inte är ”häpnadsväckande nytt” utan ett välkänt mönster som nu bekräftas. Berättelserna handlar om att övervakas i sin vardag, att kontrolleras av polisen, ibland flera gånger på en kväll. Petter Larsson skriver: ”…det är en vältajmad intervention i ett politiskt samtal som de senaste åren präglats av en ensidig demonisering av såväl invandrare som förorter, och där vi nu står inför en ny våg av intensifierade utlänningskontroller, med förslag på utökade polisbefogenheter.”